Ο στόχος της τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ο ενισχυμένος ρόλος της Αθήνας στη Βαλκανική
Οστόχος της τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήταν διττός. Αφενός η σύγκλιση των τριών χωρών σε μείζονα και περιφερειακά ζητήματα -υπό το φως και του ρωσοουκρανικού πολέμου- και αφετέρου η αποτύπωση τόσο του ενδιαφέροντος όσο και του ρόλου που επιδιώκει να έχει η Αθήνα στην περιοχή της Βαλκανικής. Επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών περιέγραφαν με θετικό πρόσημο την συνάντηση, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης συμφώνησε με τους Βασίλ Γκεοργκίεφ και Ντανιέλα Γκίτμαν, υφυπουργούς Εξωτερικών Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, να πραγματοποιήσουν σύντομα μια νέα συνάντηση αυτή τη φορά στη Σόφια.
Στη σύνοδο, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, συζητήθηκαν ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία έχει επιλέξει ένα δρόμο μονομερών προκλήσεων και αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την ελληνική αντίσταση απέναντι στις αναθεωρητικές της προσεγγίσεις όσο και με την αντίδραση όλων των εταίρων και φίλων της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την συνάντηση.
Κατά την τριμερή συζήτηση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η βουλγαρική θέση ήταν πολύ ξεκάθαρη όσον αφορά στα ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς νομιμότητας που η Ελλάδα θέτει ως πλαίσιο και μεταξύ άλλων αφορούν στην τουρκική συμπεριφορά. Αυτό ικανοποίησε την Αθήνα και φανερώνει μια διαφοροποίηση της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς επί των κυβερνήσεων του Μπόικο Μπορίσοφ, Σόφια και Άγκυρα είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση.
Μεταξύ άλλων, η σύνοδος έδωσε στην Αθήνα τη δυνατότητα να διερευνήσει τις προθέσεις των βαλκάνιων γειτόνων της με φόντο το επόμενο πακέτο κυρώσεων που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον της Ρωσίας.
Συγκλίσεις
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να έχουν κοινή θέση σε δύο ζητήματα που θα απασχολήσουν το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα των κρατών – μελών να έχουν «ευελιξία» προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τόσο να ρυθμίζουν την εσωτερική αγορά ενέργειας όσο και να μπορούν να «ανακουφίζουν» τα ενεργειακά βάρη των πολιτών τους.
Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι συντονίστηκαν ενόψει και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που προετοιμάζεται, και για το οποίο είναι πιθανό να έχουν κοινή θέση. Στο πλαίσιο αυτό, αμφότερες οι πλευρές τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην «αποτελεσματική φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ. Τέλος, η Ελλάδα εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στο κοινό αίτημα Βουλγαρίας και Ρουμανίας για ένταξή τους στο χώρο Σένγκεν.
Αγκάθι
Αγκάθι στις συνομιλίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτέλεσε το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα Δυτικά Βαλκάνια. Κι ενώ η ρουμανική πλευρά, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι, ήταν «ένθερμη» υποστηρίκτρια της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τιράνων και Σκοπίων με την ΕΕ, η Σόφια κρατά επιφυλακτική στάση, δίχως να φαίνεται ότι προτίθεται να άρει το βέτο που ανοίγει τον ευρωπαϊκό δρόμο στον δυτικό της γείτονα.
Η βουλγαρική αιτίαση σχετίζεται με τον μη σεβασμό των δικαιωμάτων των βουλγάρων που ζουν στην Βόρεια Μακεδονία και για αυτό η Σόφια αρνείται να συναινέσει στην υιοθέτηση του Διαπραγματευτικού Πλαισίου, ζητώντας την υιοθέτηση ενός γενικού μηχανισμού παρακολούθησης βάσει των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου