Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Επιφυλακή σε Έβρο και Αιγαίο: Ανησυχία για κίνδυνο προβοκάτσιας και στημένου επεισοδίου


 Κώστας Σαρικάς 

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση ομάδων κοντά στο ποτάμι.

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση ομάδων κοντά στο ποτάμι. Το περιστατικό στα Μαράσια όπου μεγάλος αριθμός μεταναστών κατάφερε να βρεθεί σε αμμονησίδα του ποταμού αναγκάζοντας τις Ελληνικές δυνάμεις να παρέμβουν και να τους απεγκλωβίσουν δεν είναι το μοναδικό. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά μήκος του Έβρου όπου δεν υπάρχει φράχτης η κινητικότητα στο Τουρκικό έδαφος είναι ιδιαίτερα έντονη.

Τόσο οι αστυνομικές όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα μέσα που διαθέτουν τα οποία τους δίνουν πλήρη εικόνα σε μεγάλο βάθος ανατολικά του ποταμού και των χερσαίων συνόρων   διαπιστώνουν για μια ακόμη φορά εμπλοκή των Τουρκικών αρχών και κυρίως της Στρατοχωροφυλακής. Ομάδες μεταναστών σπρώχνονται στα σύνορα και ειδικά στις περιοχές όπου η μορφολογία δίνει τη δυνατότητα να περάσουν είτε σε αμμονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα είτε απευθείας στις δυτικές όχθες του ποταμού. Συνοριοφύλακες αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ανεβάσει το επίπεδο ασφάλειας ειδικά τις νυχτερινές ώρες όταν οι ομάδες των μεταναστών με σύμμαχο το σκοτάδι επιχειρούν να μετακινηθούν προς το Ελληνικό έδαφος.

Η Αθήνα εκτιμά ότι ίσως οι γείτονες ποντάρουν στο γεγονός ότι από την περασμένη εβδομάδα έως και τις 25 Ιουνίου τις ευθύνες της χώρας έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση με ότι αυτό θεωρούν ότι συνεπάγεται στη λήψη αποφάσεων και κυρίως στη δυναμική αντίδραση. Για την κατάσταση με το μεταναστευτικό στα χερσαία σύνορα ενημερώνεται συνεχώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου ε.α   Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος μάλιστα διατέλεσε στο παρελθόν και υφυπουργός. Ο Στρατηγός έχει πλήρη γνώση της εικόνας στον Έβρο και έχει δώσει εντολές για αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Αντίστοιχα άριστη εικόνα του Έβρου διαθέτει και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη επίσης πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης ο οποίος έχει άλλωστε υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε όλες τις θέσεις στα χερσαία σύνορα τις χώρας μεταξύ αυτών και ως Διοικητής στης 16η Μ/Κ Μεραρχία με έδρα το Διδυμότειχο.

Το αυξημένο προσωπικό αλλά και τα νέα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν οι δυνάμεις επιτήρησης στον Έβρο τους δίνουν τη δυνατότητα σαφώς πιο ουσιαστικού ελέγχου αναλογικά με το 2020 ωστόσο μόνο εύκολο δεν είναι το έργο τους με δεδομένο το μεγάλο μήκος των συνόρων στα οποία δεν υπάρχει ακόμη φράχτης.

Ανάλογα όμως αυξημένη είναι η εγρήγορση και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Το περιστατικό ανοιχτά της Χίου σε Διεθνή Ύδατα αλλά σε περιοχή Ελληνικής ευθύνης για την έρευνα και διάσωση με τη σύγκρουση των δύο φορτηγών πλοίων αποτέλεσε «καμπανάκι» αλλά και ταυτόχρονα «crash test» για την αντίδραση της Αθήνας. Η κινητοποίηση των Ελληνικών αρχών, Λιμενικού Σώματος κατά κύριο λόγο με μεγάλο αριθμό πλωτών, Πολεμικής Αεροπορίας με ελικόπτερα SuperPuma αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού με Μονάδα επιφανείας ήταν ταχύτατη. Και δεν έδωσε το παραμικρό περιθώριο στους γείτονες οι οποίοι πάντως έδειξαν διάθεση να εμπλακούν με δικά τους πλωτά αλλά βρήκαν μπροστά τους τις Ελληνικές Δυνάμεις. Και σε αυτή την περίπτωση η επιλογή του επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ναυάρχου Θεόδωρου Κλιάρη στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας ήταν καθοριστική ώστε στο τιμόνι του υπουργείου αυτό το διάστημα να βρίσκεται άριστος γνώστης και επιχειρησιακός αξιωματικός.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου