Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Στα «έγκατα» του στρατηγείου Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

Είναι ελάχιστες οι φορές που δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το «Στρατηγείο Κυβερνοάμυνας» του ΓΕΕΘΑ κι όσες φορές γίνεται αυτό είναι ψηφιακά επεξεργασμένες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αυτή τη φορά αφορμή για την δημοσίευση των φωτογραφιών στάθηκε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΕΚΥΒ) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (Γ5).

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 2 ημέρες μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από δίκτυο χάκερ στην «Τράπεζα Θεμάτων» και σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας). Η ΔΙΚΕΚΥΒ ή «Ασπίδα», όπως αποκαλείται από τα στελέχη, ήταν αυτή που ανέλαβε να εξαλείψει την απειλή και να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των εξετάσεων.

ΓΕΕΘΑ ΓΕΕΘΑ ΓΕΕΘΑ

Το ΓΕΕΘΑ έχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στήσει την «Ασπίδα» με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων, την διαχείριση θεμάτων cyberwarfare και τις υβριδικές απειλές.

Οι υβριδικές μορφές πολέμου περιλαμβάνουν στρατούς με πληκτρολόγια που ως στόχο έχουν να εξουδετερώσουν κάθε μορφή επικοινωνίας ή δομές οργάνωσης του αντιπάλου προξενώντας χάος.

Η Διεύθυνση Γ5 του ΓΕΕΘΑ αποτελεί το αθόρυβο όπλο της ψηφιακής θωράκισης της χώρας. Είναι η Διεύθυνση που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς του Διαστήματος και της Κυβερνοάμυνας.

Η Γ5 μετρά ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το 2021 ως αρμόδιος επιτελικός φορέα στον τομέα του Διαστήματος, ως αναγνώριση της ανάγκης για την συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με παράλληλο εναρμονισμό τους με τα σχετικά Ευρωπαϊκά και Συμμαχικά πρότυπα.

Κατά την επίσκεψή του στα «έγκατα της Ασπίδας» την 1η Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την καθοριστική συμβολή της στην αποτελεσματική ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και προστασίας τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και “κρίσιμων εθνικών υποδομών” της Χώρας.

Το ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ σε συντονισμό με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, κυρίως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΗΔ), μέσω του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας και των σύγχρονων υποδομών του, συμμετέχει στην προστασία λειτουργίας κρίσιμων φορέων και δομών του Κράτους.

Όπως επισημαίνει η διεύθυνση Ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ σε σχετικό δελτίο τύπου, «η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας όπως είναι γνωστό, λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό με στόχο την αποτελεσματική θωράκιση και αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει αναλάβει και την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών και κατά περίπτωση και άλλων κρατικών δομών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα». 

ΠΗΓΗ enikos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου