Η διακρατική συμφωνία για την προμήθεια 35 ελικοπτέρων UH-60 «Black Hawk» αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών, ακόμη και αν οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Κ».
Η Αθήνα πιέζεται χρονικά καθώς η τυπική ισχύς της αμερικανικής επιστολής αποδοχής (LOA) στο ελληνικό αίτημα για νέα ελικόπτερα λήγει στις 29 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής και στη συνέχεια το ΚΥΣΕΑ να εξουσιοδοτήσει τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία (FMS) με τις ΗΠΑ.
TOY ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ωστόσο, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών της Βουλής, με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή να αναβάλλεται πιθανότατα για την ερχόμενη Δευτέρα. Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την παράταση της προθεσμίας για μία επιπλέον εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή 5 Απριλίου, ώστε να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της διαδικασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τις υπογραφές.
Κόστος και υποστήριξη
Η Αθήνα κινείται για την αγορά 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 Huey της Αεροπορίας Στρατού. Την προμήθεια τους, άλλωστε, ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσημη τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων MH-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούν την ανθυποβρυχιακή έκδοση της πλατφόρμας.
Το τίμημα της σύμβασης θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1,149 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή θα ξεκινήσει με την παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων, το 2027. Το πρόγραμμα τέθηκε σε απόλυτη προτεραιότητα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τα ελικόπτερα στις τιμές που προβλέπονται στο συμβόλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky με τον αμερικανικό στρατό.
Το συμβόλαιο (Multiyear 10) περιλαμβάνει τα κόστη κατασκευής που συμφωνήθηκαν το 2021, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους παραγωγής οπλικών συστημάτων. Τα Black Hawk θα αγοραστούν με διετή σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για το ελικόπτερο και τα συστήματα του και πενταετή για τους κινητήρες, όμως, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν δώσει εντολές για την κατάρτιση επταετούς προγράμματος παροχής ανταλλακτικών και υποστήριξης προκειμένου να εξασφαλιστούν υψηλές διαθεσιμότητες. Στόχος του ΓΕΣ είναι η δεύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια σύμβαση υποστήριξης να υπογραφεί πριν ολοκληρωθεί η πρώτη, ώστε τα Black Hawk να μην έχουν την τύχη άλλων μέσων, όπως τα ΝΗ-90.
Εξοπλισμός
Τα 35 Black Hawk θα έρθουν σε διαμόρφωση «Utility», δηλαδή ως μεταφορικά ελικόπτερα, όπως ακριβώς τα παραλαμβάνει ο αμερικανικός στρατός. Τα πρώτα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση χειριστών και πληρωμάτων, ενώ, στη συνέχεια τέσσερα ελικόπτερα θα ενταχθούν στη Μοίρα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Σε αυτά θα εγκατασταθούν όπλα και αισθητήρες που θα καλύπτουν τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Τα πολυβόλα με τα πυρομαχικά τους, τα συστήματα αυτοπροστασίας και οι συλλογές ταχείας καταρρίχησης περιλαμβάνονται στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο, μέσω νέας διακρατικής συμφωνίας, θα αγοραστούν τα ηλεκτροπτικά, εξειδικευμένοι αισθητήρες και οπλισμός που θα εγκατασταθούν στα τέσσερα ελικόπτερα της ΔΕΠ.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η διαπραγμάτευση για τον πρόσθετο εξοπλισμό αναμένεται να γίνει «πακέτο» με τη δεύτερη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης.Στην τελική τους μορφή, τα ελικόπτερα των Ειδικών Επιχειρήσεων σε διαμόρφωση «Assault», θα διαθέτουν πολυβόλα Μ-134 Minigun των 7,62 χιλιοστών με ρυθμό βολής από 2.000 έως 6.000 σφαίρες ανά λεπτό, πακέτο αυτοπροστασίας με αντίμετρα και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και κατάλληλη θωράκιση ώστε να επιχειρούν σε περιβάλλον αυξημένων απειλών. Θα έχουν, ακόμη, την απαραίτητη εγκατάσταση για να φέρουν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου