Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Ψηφίσματα του ΟΗΕ και η ουσία του Κυπριακού


Η Θέση του «Φ»


ΘΑ μπορούσε να ήταν επιχείρημα για τρίτους όχι όμως για τους Κυπρίους. Ό,τι δηλαδή κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν κατονομάζει την κατοχική Τουρκία. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει. Υπάρχει ρητή αναφορά στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, της 11ης Μάιου 1984.

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η αποσχιστική ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας να ανταλλάξει πρεσβευτές με το ψευδοκράτος. Αλλά δεν είναι τούτο το θέμα. Γιατί έχουμε την ισχυρή άποψη ότι θα έπρεπε σε όλα τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού να γίνεται αναφορά στην κατοχική επιδρομική δύναμη, την Τουρκία.

ΑΚΟΜΗ και το ψήφισμα 3212 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που είναι το πιο ισχυρό «φωτογραφίζει» την Τουρκία, δεν την κατονομάζει. Καλούνται όλοι, αναφέρει, «να σεβαστούν  την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας της Kύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και επέμβαση που στρέφονται εναντίον της». Προτρέπει δε την ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και της ξένης στρατιωτική παρουσίας και προσωπικού από τη Δημοκρατία της Kύπρου και τον τερματισμό οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις.

ΑΛΛΑ η ουσία είναι άλλη. Μπορεί να λυθεί το Κυπριακό χωρίς την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο; Είτε αναφέρεται η Τουρκία είτε όχι δεν είναι ορατά τα κατοχικά της στρατεύματα στο νησί; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Η παρουσία του κατοχικού στρατού στο νησί. Η παρουσία της Τουρκίας, των εποίκων. Μια παρουσία διά της οποίας ασκεί έλεγχο επί των πάντων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

ΑΥΤΗ είναι η ουσία. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να διεξάγεται ο αγώνας μας. Είτε καταγράφεται σε αποφάσεις είτε όχι. Κι αυτό θα πρέπει να λέμε συνεχώς στην απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού, κ. Ολγκίν και σε όλους τους ξένους αξιωματούχους. Κι αυτή θα πρέπει να είναι η σημαία για όλους τους Κυπρίους που θέλουν πραγματικά λύση του Κυπριακού.

ΚΑΙ επειδή γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ να σημειώσουμε και σε αυτό που περιλαμβάνεται στο ψ. 3212: «Θεωρεί ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν επείγοντα μέτρα προς τον σκοπό αυτό». Αυτό να μην το ξεχνά κανείς.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου