Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το ΔΝΤ αποδέσμευσε την 5η δόση

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/to-dnt-apodesmeuse-tin-5i-dosi

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει την πέμπτη δόση του δανείου του στην Ελλάδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σχετική του ανακοίνωση, επισήμανε ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Το δάνειο αυτό εντάσσεται στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι σημειώνεται «πρόοδος» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία επανεξισορροπείται κι η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», τονίζει η Λαγκάρντ στην ανακοίνωση του Ταμείου.

«Όμως, με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης» της οικονομίας, αναφέρει.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014.

Επαίνεσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισήμανε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή» του. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συνέχισε.

«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα» της χώρας, υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του ΔΝΤ καθυστέρησε, λόγω κάποιων ενστάσεων και διευκρινίσεων που ζητήθηκαν για τους προϋπολογισμούς δυο Δήμων της Αττικής.

Το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα θα επικεντρωθεί στη συστημική κρίση στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν και οι υπουργοί Οικονομικών των «17» επρόκειτο να συζητήσουν την πρόοδο στην επίτευξη του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν πως στο Eurogroup θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά, διότι πλέον δεν αμφισβητούνται μονάχα οι οικονομίες κάποιων χωρών της περιφέρειας, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος. Η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της Γερμανίας και απεσύρθη.

Η ανησυχία προκλήθηκε από τη στιγμή που η Moody΄s υποβάθμισε την Πορτογαλία αλλά και από τις κινήσεις των επενδυτών σχετικά με την Ιταλία: το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της αυξήθηκε μέσα σε 36 ώρες από 4,80% σε 5,30% και επιπλέον, οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά όχι μόνον τα ιταλικά ομόλογα, αλλά και τις επενδύσεις στη χώρα.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξη του σε φινλανδική εφημερίδα, τόνισε ότι η Κομισιόν μελετά «τη δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης». Διευκρίνισε ότι η έκθεση βρίσκεται υπό κατάρτιση από την Κομισιόν και θα δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και προέβλεψε ότι και οι δυο χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις κρίσεις χρέους που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να άρει προσωρινά την υποχρέωση καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου