Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Στην Αμμόχωστο το Πίρι Ρέις

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/



Στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για συντήρηση και ανεφοδιασμό βρίσκεται σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό Πιρί Ρείς, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τ/κ ΜΜΕ.
Οπως αναφέρεται, στο πλοίο βρίσκονται 13 άτομα πλήρωμα και 10 ερευνητές τους οποίους υποδέχθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών, Ερσάν Σανέρ και μίλησε με τον καπετάνιο και τους επιβαίνοντες.



Το ψευδοκράτος, είπε, επιθυμεί να διεξάγει έρευνες μαζί με την ε/κ πλευρά, αλλά όπως συμβαίνει πάντα - κατά την έκφρασή του - η άλλη πλευρά δεν απάντησε, αλλά επιμένει στις δικές της ενέργειες, χαρακτηρίζοντας λάθος τα βήματα που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ συνεχίζονται οι εντατικοποιημένες συνομιλίες στο Κυπριακό και πριν φτάσουμε σε μια λύση του προβλήματος. Είναι κοινά, υποστήριξε, τα δικαιώματα Ε/κ και Τ/κ στο φυσικό πλούτο της Κύπρου.
Ερωτηθείς για την παραμονή του Πιρί Ρείς στο κατεχόμενο λιμάνι, ο κ. Σανέρ είπε ότι αυτό εξαρτάται τις εργασίες και πως στην περίπτωση ανανέωσης της συνεργασίας του πλοίου με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετραλαίου (ΤΡΑΟ) και εάν θα προχωρήσει σε νέες έρευνες, τότε το ''υπουργείο'' του θα παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, από ποιες συντεταγμένες θα έχουν αποτελέσματα οι έρευνες, λέγοντας ότι ''για εμάς δεν υπάρχει καθορισμένο σημείο, σε όλο το περιβάλλον του νησιού υπάρχουν δικαιώματα των Τ/κ και των Ε/κ. Οπου τέμνονται τα δικαιώματά μας εμείς εκεί θα κάνουμε έρευνες''.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου, Χουσείν Αβνί Μπενλί είπε ότι το Πιρί Ρείς ολοκλήρωσε τις έρευνες σε μια περιοχή 1150 χλμ και πως η ΤΡΑΟ έχει καθορίσει μια νέα περιοχή 2400 χλμ, στην οποία θα αρχίσουν έρευνες το συντομότερο δυνατό. Η νέα αυτή περιοχή, διευκρίνισε, βρίσκεται και πάλι στα νότια της Κύπρου, και πάλι στην περιοχή G. ''Το Πιρί Ρείς θα διεξάγει έρευνες στην Κύπρο για ακόμα μεγάλο διάστημα''.
Οσον αφορά την δυναμικότητα και ικανότητα του πλοίου να κάνει έρευνες, ο κ. Μπενλί επανέλαβε ότι το Πιρί Ρείς είναι από το 1978 και εργάζεται 200 μέρες το χρόνο ενώ έχει συνεργαστεί με χώρες όπως η Ρωσία και η Λιβύη. Σε ερώτηση ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πλατφόρμα για γεωτρήσεις, ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι αυτό είναι θέμα διοίκησης, σημειώνοντας ότι είναι πιο ακριβό να κατασκευάσεις μια πλατφόρμα από το να τη νοικιάσεις, λέγοντας ότι στον κόσμο υπάρχουν πολλές πετρελαϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν και τέτοιους είδους εργασίες και σεισμικές έρευνες.
Καπετάνιος: «Δεν μας παρενόχλησαν»
Δεν υπήρξε καμία ενόχληση κατά τη διάρκεια των ερευνών του Πιρί Ρείς, δήλωσε ο καπετάνιος του πλοίου Ουμούτ Γιενιτζέ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετά την άφιξη του τουρκικού σεισμογραφικού στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Οι έρευνες, είπε, έγιναν στην περιοχή G, δεν συνάντησαν κανένα εμπόδιο, εργάστηκαν με ασφαλή τρόπο και οι τουρκικές φρεγάτες και τα μαχητικά τους πρόσεχαν 24 ώρες.
Ανέφερε και αυτός ότι οι σεισμικές έρευνες διεξήχθησαν στην περιοχή που είχαν άδεια, σε μια γραμμή 1150 χλμ και μετέβησαν για συντήρηση και ανεφοδιασμό στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου.
Δούλευαν, πρόσθεσε, για 10 μέρες ασταμάτητα και οι καιρικές συνθήκες, όπως και οι θαλάσσιες δεν ήταν εμπόδιο. Οσον αφορά τη γειτνίαση με την πλατφόρμα Ομηρος, ο Γιενιτζέ είπε ότι δεν συνέπεσαν. ''Υπήρχε μεταξύ μας ασφαλής απόσταση''.
Οσον αφορά τις ειδήσεις περί ισραηλινών μαχητικών ο καπετάνιος του Πιρί Ρείς είπε ότι κάτι τέτοιο ''δεν εξακριβώθηκε''. Δεν υπήρχε καμιά ενόχληση, πρόσθεσε. Υπήρχαν τρεις φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού κοντά τους, ανέφερε και πετούσαν τουρκικά μαχητικά 24 ώρες.
Μόλις ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός, είπε, θα επιστρέψουν στην εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου