Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Δεν υπάρχει εναλλακτική» ήταν το μήνυμα του υπ. Αμυνας των ΗΠΑ σε Ισραήλ - Παλαιστινίους

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

Τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του και των τριών μερών ακόμα του Κουαρτέτου -Ε.Ε., Ρωσία, ΟΗΕ- για την επανέναρξη των, παγωμένων εδώ και ένα χρόνο, διμερών συνομιλιών μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, που είχαν ξεκινήσει με αμερικανική πρωτοβουλία, επιδιώκει να ενισχύσει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, που χθες προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ ξεκινώντας την πρώτη του αξιώματός του μεσανατολική περιοδεία.


Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας πετούσε ανατολικά, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ επαινούσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου που είχε σπεύσει να δηλώσει αποδοχή της πρότασης του Κουαρτέτου για επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα μήνα χωρίς όρους. Ο Πανέτα ωστόσο κατά την πτήση του προειδοποίησε το Ισραήλ πως παρά το γεγονός ότι, φυσικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ, διατηρεί το «στρατιωτικό ποιοτικό πλεονέκτημα» στην περιοχή, η διπλωματική του απομόνωση αυξάνεται. Διακήρυξε δε και την πρόθεσή του να προσπαθήσει μέσω των επιτόπιων συναντήσεών του να βελτιώσει και τις επιδεινούμενες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Ζήτησε λοιπόν «γενναία δράση» και από την ισραηλινή και από την παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία για να επιτευχθεί η ειρήνευση. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις» είπε μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ. Υποστήριξε ότι είναι αντίθετη η κυβέρνηση Ομπάμα στην απόφαση των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου να παγώσουν την οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστινίους, αντιδρώντας στο αίτημα αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης που υπέβαλαν στον ΟΗΕ.
Αμέσως μετά, επισκεπτόμενος στη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Λίο Πανέτα τού είπε τα ίδια. Και ξανάκουσε την επίμονη παλαιστινιακή θέση ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν μόνο εφόσον το Ισραήλ δεχτεί το πάγωμα των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και τα σύνορα του Ιουνίου του 1967 ως βάση διαπραγματεύσεων. Θέση που φρόντισε δεόντως να υπογραμμίσει στα διεθνή ΜΜΕ ο επικεφαλής διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ. Χθες επίσης ο Παλαιστίνιος προεδρικός σύμβουλος Ναμπίλ Σάαθ χαρακτήρισε «άχρηστο» τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό και νυν εκπρόσωπο του Κουαρτέτου, Τόνι Μπλερ, επειδή «μιλάει σαν Ισραηλινός διπλωμάτης, προωθώντας τις πολιτικές του Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου