Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

"Τρομάζουν" το Μαξίμου οι επιθέσεις από το εξωτερικό

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Κλίμα διάλυσης και χρεοκοπίας εκπέμπουν τα διεθνή δημοσιεύματα.
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση καθώς ούτε το τελευταίο πακέτο μέτρο και δεσμεύσεων για το 2011 και το 2012 καθίσταται ικανό να αλλάξει το δυσμενές κλίμα για την Ελλάδα με την ανασφάλεια και την αγωνία να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.



Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διεθνή πρακτορεία που διαμορφώνουν κατ΄ ουσίαν το διεθνές κλίμα και επηρεάζουν καίρια τις αγορές,  λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων (όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ) ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ή ότι δεν απομένουν παρά τα τυπικά για οριστική συμφωνία με την τρόικα, κηρύσσουν ξανά γενική επίθεση κατά της Ελλάδας.                                                                                                                          
Οι Financial Times Γερμανίας  ανέφεραν χθες στο πρώτο τους θέμα στην ηλεκτρονική τους σελίδα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει θέσει σε έμπιστους συνεργάτες του δύο φορές την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Έθεσαν μάλιστα και στο Μαξίμου αυτές τις πληροφορίες και η απάντηση που πήραν ήταν : «Αυτές οι πληροφορίες είναι σκουπίδια».
Tυτόχρονα, οι Financial Times της Μ. Βρετανίας χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «χαμένη υπόθεση» και αναφέρουν ότι «με κανένα μαγείρεμα, καμία παρηγοριά, καμία λιτότητα δεν πρόκειται η Ελλάδα να καταφέρει να ανταπεξέλθει στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποφεύγει τα πλέον δύσκολα πολιτικά προβλήματα γιατί δεν έχει πολιτικό κουράγιο.
«Το ζήτημα δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα, αλλά να σωθεί η ευρωζώνη» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ το  Reuters υποστηρίζει: « Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές» και συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα θα είχε ήδη οδηγηθεί σε πτώχευση εάν οι δανειστές της, ιδίως η Γερμανία και η Γαλλία, ως κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, ήταν έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη.  Ωστόσο, καταλήγει, τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα καθώς πριν η ελληνική κυβέρνηση λάβει την επόμενη δόση του δανείου «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει».
Το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση δεν είναι αν δέχεται όντως προβοκατόρικες επιθέσεις, αν όλα αυτά αποτελούν πράγματι «σκουπίδια» ή όχι, αλλά τι σηματοδοτούν. Και αυτός είναι ο πραγματικός προβληματισμός των κυβερνώντων που βλέπουν ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τις εξελίξεις δεν τις οδηγεί πλέον η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες δε μπορούν να δουν φως.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι χθες επιστρατεύθηκε δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δε θα γίνει Ινδία και Κίνα και δεν πρόκειται να καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» σε μία συνάντηση με βουλευτές που ξεκίνησε για άλλο σκοπό. Τι είχε συμβεί; Αν οι πληροφορίες που δίνονταν από την ίδια την κυβέρνηση δεν υπηρετούν άλλους σκοπούς, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, είχε θέσει ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού! Κι αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία – όπως παραδέχονταν κυβερνητικοί παράγοντες – η κυβέρνηση δε θα δεχθεί τη μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά θα συζητήσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η γενικευμένη ανασφάλεια πλήττει πλέον τους πάντες και η ουσία είναι ότι τα πολιτικά σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή τα οικονομικά περί επερχόμενης ελεγχόμενης πτώχευσης και «κουρέματος» του χρέους στο 50% ή και 60% παίρνουν σάρκα και οστά από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να βάλει πάτο στο βαρέλι. Είτε αυτό είναι το βαρέλι των θυσιών των Ελλήνων πολιτών , είτε είναι το βαρέλι των προβοκατόρικων επιθέσεων κερδοσκόπων που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να κάνουν στην χρεοκοπημένη Ελλάδα φθηνές μπίζνες…

Γιάννης Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου