Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Στο Ιράκ λάτρευαν τον Μέγα Αλέξανδρο σαν θεό – Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον ναό του


Αναπαράσταση του ναού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι ναός αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο χτίστηκε πριν 2.300 χρόνια στην αρχαία πόλη των Σουμερίων, Girsu, πιθανώς από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.

Το μυστήριο γύρω από τον ναό των Σουμέριων στην αρχαία πόλη Girsu - στη σύγχρονη πόλη Tello του Ιράκ - λύθηκε επιτέλους.  Αρχαιολόγοι βρήκαν αποδείξεις ότι ο αρχαίος αυτός ιρακινός ναός, ηλικίας 4.000 ετών, ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή ως «θεϊκή φιγούρα».

Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί με την ανακάλυψη ελληνικών επιγραφών και αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στον χώρο ανασκαφής του ναού. 

Τώρα, οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι ο ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην Girsu, πιθανώς από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.

Στο Ιράκ λάτρευαν τον Μέγα Αλέξανδρο σαν θεό – Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον ναό του


Η περιοχή των ανασκαφών στην αρχαία Girsu
Η περιοχή των ανασκαφών στην αρχαία Girsu 

Η Girsu ήταν μια πόλη των Σουμερίων, ενός από τους πρώτους γνωστούς πολιτισμούς στην ιστορική περιοχή της νότιας Μεσοποταμίας. 

Αφού ξεκίνησαν οι ανασκαφές τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι υπήρχε ελληνική «κατασκευή» στην αρχαία Girsu, αλλά η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πλάκα, η οποία έγραφε στα ελληνικά και στα αραμαϊκά: «Adad-nadin-aḫḫe» που σημαίνει «δωρητής των δύο αδελφών».

Αυτό που προβλημάτιζε στους αρχαιολόγους ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Dr Sebastien Rey πιστεύει τώρα ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στον αρχαίο χώρο, ενδεχομένως για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλέξανδρου.

Αλογο από τερακότα που βρέθηκε στον ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αλογο από τερακότα που βρέθηκε στον ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μετέπειτα ναό την περίοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε», είπε ο Dr Rey. «Βρήκαμε αρχαίες προσφορές, τα είδη των προσφορών που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά από μια μάχη, όπως πχ φιγούρες αλόγων,  στρατιωτών και ιππέων» δήλωσε.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ασημένια νομίσματα δίπλα σε ένα βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονταν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς. Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα που έμοιαζαν πολύ με την προσωπική φρουρά του νεαρού στρατηλάτη. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τις άνδρες και την συνοδεία του Μέγα Αλεξάνδρου.

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι όποιος έκανε τις προσφορές στον ναό ή ήταν πολύ κοντά στον Αλέξανδρο ή ακόμα και ότι έγιναν από τον ίδιο τον κατακτητή.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, ότι μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεφε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει και να έχτισε το ναό του», είπε ο Dr Rey στην Telegraph.

Πηγή: ΣΚΑΪ

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου