Προσφυγικά βιβλιάρια (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης στον απολογισμό των εργασιών – Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης κλείνουν μουσικά την πρώτη μέρα
Αφιερωμένη στον προσφυγικό ελληνισμό είναι η επιστημονική διημερίδα που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή και το Σάββατο, από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4).
Την Παρασκευή θα ξεκινήσουν στις 18:00. Την κεντρική εισήγηση θα την κάνει ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Θέμα του: «Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην προσφυγιά και την ελληνική αναγέννηση». Η πρώτη μέρα θα κλείσει μουσικά, με τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη.
Η δεύτερη ημέρα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες. Η πρώτη θα ξεκινήσει στις 9:30 και η δεύτερη στις 11:00, με προέδρους τον επίκουρο καθηγητή στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Νικόλαο Ζάικο, αντίστοιχα.
Αναλυτικά οι ομιλητές και τα θέματα των εισηγήσεων τους:
• 9:30 I Αθανάσιος Χρήστου (καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας). «Ανιχνεύοντας τη δυναμική του εικονοκλάστη Μικρασιάτη ιστορικού και πολιτικού Παύλου Καρολίδη (1849-1930) στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
• 9:50 I Κυριάκος Λυκουρίνος (ιστορικός, πρώην προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχεία Ν. Καβάλας). «Η ένταξη των προσφύγων στην καπνική οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας: Πρόσφυγες καπνεργάτες και καπνεργάτριες στην περιοχή της Καβάλας, 11922-1933».
• 10:10 I Λουκάς Χριστοδούλου (πρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ Δήμου Νέας Ιωνίας και Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας). «Η άφιξη των προσφύγων στην Αττική και τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του».
• 11:00 I Θεοδόσης Κυριακίδης (δρ Ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών). «Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
• 11:20 I Κωνσταντίνος Νίγδελης (διευθυντής του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού). «Η γη της Χαλκιδικής υποδέχεται τους πρόσφυγες».
• 11:40 I Νίκος Μισολίδης (υπ. δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών. «In Eagle’s Nest – Ο ρόλος των αμερικανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων στην αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής».
Μεταξύ των δύο συνεδρίων θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση, ενώ τον απολογισμό των εργασιών της διημερίδας θα κάνει ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου