Αναζήτηση συνεργασιών στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων από τη Κίνα – Επίσκεψη αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις της SAS Tech και ενημέρωση. Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της SAS Technology. Παρόν ήταν και ο πρόεδρος της κινεζικής Ομοσπονδίας UAV.
H SAS Tech επελέγη από την κινεζική Ομοσπονδία UAV στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συνεργασίας που επιδιώκεται στο χώρο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων και τω επιμέρους συστημάτων που φέρουν αυτά. Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Κίνας, θα αποκτήσει επίσημη υπόσταση κατά την πρώτη διεθνή έκθεση Automation – Robotics & Drones EXPO, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 14 Απριλίου του 2024…
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Η αναζήτηση συνεργασιών από την κινεζική πλευρά εστιάζεται στο χώρο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (αεροσκαφών και drones ή ΣμηΕΑ – Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) που προορίζονται για πολιτική χρήση, καλύπτοντας πλειάδα εφαρμογών. Πρόκειται δε για λογική και αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τέτοιων συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επικράτηση και διάδοση των κινεζικών μη επανδρωμένων συστημάτων είναι τέτοια που πολλές χώρες, με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία αποκλεισμού – απαγόρευσης της χρήσης τους, τουλάχιστον από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους κρατικούς οργανισμούς τους!
Η είδηση που προκύπτει συνεπώς μέσα από το αφιέρωμα αυτό είναι η αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται στη χώρα μας από αριθμό ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης και η απόπειρά της να διατηρήσει την αντίστοιχη βιομηχανία της στην πρώτη θέση, μέσω της ανάπτυξης πρωτοβουλιών συνεργασίας. Με αιχμή τις πολιτικές εφαρμογές, επαναλαμβάνουμε, όπως άλλωστε μας διευκρινίστηκε εμφατικά και αρμοδίως…
Η πρώτη εταιρεία που επισκέφθηκε η κινεζική αντιπροσωπεία είναι η SAS Tech και αυτό θεωρούμε ότι συνέβη για συγκεκριμένους λόγους. Η επίσκεψή μας στους χώρους της ελληνικής εταιρείας, μετά από χρονικό διάστημα 18 περίπου μηνών, αποκαλύπτει τους λόγους του ενδιαφέροντος από την πλευρά της κινεζικής βιομηχανίας. Πέραν οποιασδήποτε άλλης σκέψης, η πρώτη εικόνα αποτελεί νότα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες των ελληνικών εταιριών που αυξάνονται διαρκώς και εντυπωσιακά. Προφανώς, το εγχώριο ενδιαφέρον δεν συμβαδίζει, όπως θα έπρεπε με αυτή την πραγματική επανάσταση που συντελείται.
Είναι βέβαια κρίμα, που το πιο ζωηρό ενδιαφέρον δεν αφορά την ελληνική πραγματικότητα. Όμως, τα εκθέματα που είδε κατά την επίσκεψή του το DP σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δεν αφήνουν πλέον το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες και ελλειπή κατανόηση! Απλά, ήταν και πολλά και εντυπωσιακά! Σε όλα σχεδόν εξ αυτών, έχουν γίνει εκτενείς αναφορές σε παρουσιάσεις από τις σελίδες του DP στο παρελθόν.
Ήδη ο συνδυασμός του οκτακόπτερου SRS-1 και ανεμοπορούντα φορέα ρουκέτας των 2,75 χιλιοστών AHM-1 AIHMI προωθείται εμπορικά και από την THALES σε παγκόσμιο επίπεδο, ως φορέας μη κατευθυνόμενων και καθοδήγησης λέιζερ ρουκετών, τύπου FZ 275 LGR. Πρόκειται για συνδυασμό που παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης ρουκετών των 2,75 ιντσών (70 χιλιοστών) σε αποστολές υποστήριξης φίλιων δυνάμεων στο έδαφος μέσω προσβολής στόχων με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και εχθρικών ελικοπτέρων (!), ενώ μέσω του ανεμοπορούντος φορέα AHM-1 μπορεί να λειτουργήσει και ως όπλο μακρού πλήγματος.
Για τον συνδυασμό αυτό οι ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, έχουν ήδη επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον. Σε αυτές, ενώ θα έπρεπε, δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα! Η συνεργασία της Thales με την SAS Tech έχει επισημοποιηθεί μέσω της υπογραφής ειδικού Μνημονίου (MoU), έχοντας ξεκινήσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, μέσα από τις δοκιμαστικές βολές ρουκετών των 2,75 ιντσών από drone SARISA SRS-1A.
Άλλη σημαντική εξέλιξη που πρέπει να καταγραφεί, είναι η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της SAS Tech στην AUSA στις ΗΠΑ. Και είναι σημαντική όχι μόνο για το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε προϊόντα της ελληνικής εταιρείας, στο πλαίσιο του ελληνικού εθνικού περιπτέρου (Hellenic Pavilion), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που οργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπως κάθε χρόνο.
Σε μία περίοδο που λαμβάνουν χώρα τέτοιες εξελίξεις και μάλιστα εντός Ελλάδας, οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας που πρόσφατα επαναλήφθηκαν με γλαφυρό ομολογουμένως τρόπο από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, καλό θα είναι να μην μείνουν και πάλι… εξαγγελίες. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απόλυτη ανάγκη των πολύτιμων επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων που θα φέρει η ένταξη σε υπηρεσία μη επανδρωμένων αεροσχημάτων. Και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει επιτέλους να θεσπιστούν διαδικασίες για να αρχίσει μία σοβαρή παραγωγική φάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου