Ενώπιον εμπλεκομένων υπουργείων και αρμοδίων υπηρεσιών του Ισραήλ έχει τεθεί η κυπριακή πρόταση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Λάρνακα προς τη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος ενημέρωσε χθες βράδυ τους ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το που βρίσκεται η κυπριακή πρωτοβουλία και κυρίως για την έως τώρα θετική αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ. Αντίθετα με τις πρακτικές κινήσεις της Λευκωσίας στις Βρυξέλλες και ευρύτερα η προσέγγιση όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα είναι περισσότερο θεωρητική. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε χθες βράδυ άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το θέμα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος πέραν της ενημέρωσης έθεσε ενώπιον των ομολόγων του και τις δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς Ισραήλ που καταδεικνύουν τη θετική προσέγγιση της Ιερουσαλήμ στο θέμα της δημιουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια». Ενδεικτικές της ισραηλινής προσέγγισης οι αναφορές του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο Λίορ Χαϊάτ τόνισε πως η χώρα του είναι «οριστικά υπέρ του σχεδίου». Επιπρόσθετα ανέφερε πως «το εξετάζουμε σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες στο Ισραήλ». Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα ανοίξει ο διάδρομος από την Κύπρο προς τη Γάζα.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φάνηκε από χθεσινοβραδινή συζήτηση, υπάρχει από τη μια θετική προσέγγιση στην κυπριακή πρωτοβουλία, από την άλλη ωστόσο εκφράστηκαν και κάποιες προσεγγίσεις, περισσότερο θεωρητικές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεταξύ των ιδεών που αναφέρθηκαν ήταν το άνοιγμα περισσοτέρων σημείων διέλευσης για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και το ότι δεν θα πρέπει το Ισραήλ να καθυστερεί την μεταφορά βοήθειας με τους ελέγχους που θα κάνει.
Πριν από την έκτακτη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, τόνισε πως το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι και η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να δουν πώς να αποτραπεί από το να ξανασυμβεί στο μέλλον αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου», και «πώς θα διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι στη Γάζα θα μπορούν να ζουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».
Αυτό που συζητείται κατά τον κ. Στάνο είναι πως «κάποιου είδους παλαιστινιακή αρχή θα πρέπει να βρίσκεται στη Γάζα, καθώς φυσικά δεν μπορεί να τεθεί ξανά υπό την κατοχή του Ισραήλ, δεν μπορεί να συνεχίσει κυβερνάται από τη Χαμάς», η οποία όπως είπε δεν είχε μέλλον στην Λωρίδα της Γάζας. «Μετά τις συνομιλίες που είχε με Παλαιστίνιους εκπροσώπους ο Ύπατος Εκπρόσωπος αντιλαμβάνεται και του έχει ειπωθεί πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πράγματι έτοιμη να αναλάβει σε κάποιο στάδιο με κάποια μορφή» και πως αυτό θα πρέπει να συζητηθεί «με τη στήριξη Αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών» επεσήμανε ο κ. Στάνο. Στόχος είναι αυτή η περιοχή «να τύχει σωστής διακυβέρνησης και όχι από μια τρομοκρατική οργάνωση» σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί πως βρίσκεται ακόμα σε αυτοάμυνα, ο κ. Στάνο απάντησε θετικά υπενθυμίζοντας πως η Χαμάς κρατά ακόμα ομήρους και εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, η ΕΕ τονίζει την επείγουσα ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατευτούν οι άμαχοι.
Στη διάρκεια της άτυπης συνόδου ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε του Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου