Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ούτε κοιμητήρια δεν σέβεται το κατοχικό καθεστώς: Επειδή η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αυτές οι εικόνες στα κατεχόμενα δεν είναι πρωτόγνωρες. Εκκλησίες, που συληθήκαν, που έγιναν στάβλοι, μπαρ, ξενώνες, ιστορικά μνημεία που έχουν καταστραφεί. Σε αυτή την συστηματική προσπάθεια της κατοχικής δύναμης να ξεριζωθεί οτιδήποτε ελληνικό δεν έχουν γλυτώσει ούτε τα κοιμητήρια. Χθες ένα δημοσίευμα στα κατεχόμενα (Diyalog) κάτω από τον τίτλο «Ντροπιαστικό», αναφέρει ότι «ισοπεδώθηκε» το κοιμητήριο στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας. Γκρεμίστηκαν οι τοίχοι, έσπασαν οι ταφόπετρες και ο χώρος μετατράπηκε σε ερείπιο. Οι φωτογραφίες είναι η καλύτερη απόδειξη καθώς αποτυπώνουν την απόλυτη καταστροφή. Σταυροί σπασμένοι, σκορπισμένοι σε όλο το χώρο, οι τάφοι ανοικτοί! Κανένας σεβασμός ούτε στους νεκρούς.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κοιμητήριο ανήκει στη «δικαιοδοσία» του λεγόμενου δήμου Κυθρέας, το δημοσίευμα αναφέρεται σε παράπονα Ελληνοκυπρίων που είδαν καταστραμμένους τους τάφους των συγγενών τους και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν και οι ίδιοι στην διόρθωση της κατάστασης ( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Ο λεγόμενος κοινοτάρχης του κατεχόμενου χωριού, Σιεφκέτ Φενταϊ δήλωσε στην εφημερίδα Diyalog ότι το κοιμητήριο είναι ερείπιο εδώ και πολύ καιρό, ότι διεξήγαγαν συναντήσεις με το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών για διόρθωση του κοιμητηρίου και ότι αν τους δοθεί άδεια θα αναλάβουν πρωτοβουλία περίφραξης του χώρου.

Σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε επαφή «με έναν κοινοτάρχη στον νότο» όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, εννοώντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο του κατεχόμενου χωριού, ο Φενταϊ είπε ότι «και εμείς και εκείνοι είμαστε έτοιμοι για την εργασία της περίφραξης» και ότι όσοι έχουν συγγενείς στο κοιμητήριο θα στηρίξουν τις εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης.

Πολλοί Ελληνοκύπριοι, προσφυγικές οργανώσεις, προσφυγικές τοπικές αρχές, που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές, έχουν αναλάβει οικονομικά  την επιδιόρθωση κοιμητηρίων. Έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των τάφων των συγγενών τους, τους οποίους δεν σεβάστηκε το κατοχικό καθεστώς.

Αυτό είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τον Απρίλιο του 2003, όταν το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στην μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης ένθεν κακείθεν του κατοχικού συρματοπλέγματος.

Όλες αυτές οι καταστροφές θα έπρεπε να προκαλούσαν την αντίδραση και της «ευαίσθητης» λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Γι αυτούς η περίπτωση της Κύπρου, που δεν είναι Ουκρανία, είναι μια λεπτομέρεια. Άλλωστε δεν πρέπει να φωνάζουν με τις καταστροφές γιατί θα ενοχληθεί η Τουρκία.

ΣΗΜ: Συνάντηση θα έχουν σήμερα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει  στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου συμμετέχουν 14 αρχηγοί κρατών και συνολικά εκπρόσωποι 18 χωρών. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας – Τουρκίας αυξήθηκαν το 2021 κατά 57%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν νέα αύξηση ρεκόρ κατά 93,8%, καθώς όπως εκτιμάται η Τουρκία, που δεν εφαρμόζει ουδεμία κύρωση κατά της Ρωσίας, μετατρέπεται σε εμπορικό κόμβο για πολλές ρωσικές εταιρείες, οι οποίες de facto παρακάμπτουν τους περιορισμούς μέσω και του τουρκικού εδάφους.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου χαρακτηρίζει την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών «στρατηγικού χαρακτήρα», καθώς «η Ρωσία παρέχει τη σταθερή τροφοδοσία της Τουρκίας με ενεργειακές πηγές, ειδικότερα μέσω των αγωγών φυσικού αερίου “Blue Stream” και “Turkish Stream” το 2021 μεταφέρθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία 26,75 δισ. κυβικά μέτρα αερίου…

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου