- Πνευματικά Δικαιώματα Alexandr Demyanchuk/Copyright 2022 Sputnik
Από Ioannis GiagkinisΣτο Ουζμπεκιστάν φιλοξενήθηκε η Συνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, από την οποία η Ρωσία έλαβε την πιο μεγάλη στήριξη για την εισβολή της στην Ουκρανία από την έναρξη επονομαζόμενης από την ίδια «ειδικης στρατιωτικής επιχείρησης», σχεδόν επτά μήνες πριν.
Αναμφίβολα η πιο σημαντική στήριξη που αναζήτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν από την Κίνα, και την έλαβε, έστω και εν μέρει. Ο κινέζος προεδρος Σι Ζινπινγκ επισήμανε την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ο Πούτιν προσπάθησε να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ Ουκρανίας και Ταϊβάν, κάτι που πάντως απέφυγε κινέζος ομόλογός του.
Οι χώρες που στοιχίστηκαν πήρως πίσω από την ρωσική θέση ήταν αυτές της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Ουζμπεκιστάν. Επίσης η Λευκορωσία, που είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της ευθυγράμμισής της με την Ρωσία στο ζήτημα της εισβολής.
Η ασθενής οικονομία του, κάνει το Μινσκ να υποφέρει περισσότερο από τις δυτικές κυρώσεις σε σύγκριση με την Μόσχα.Για αυτόν τον λόγο ο Λουκασένκο ζήτησε και αυτός να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη, ελπίζοντας να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την λευκορωσική οικονομία.
Το Πεκίνο αναδεικνύεται σε παράγοντα κλειδί αναφορικά με την επιτυχία ή μη των δυτικών κυρώσεων προς την Μόσχα και τους συμμάχους της.
Μια άλλη σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είχς να κάνει με την διασφάλιση ότι δεν θα κλιμακωθεί η ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Αζέρος προεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ συναντήθηκε με τον τουρκο ομολογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι χειρότερες συγκρούσεις από το 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν πρόσφατα και με δεδομένη την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, κανείς από τους βασικούς συμμάχους των δυο χωρών, οπως η Ρωσία και η Τουρκία, δεν θα ήθελε να δει αυτήν την σύγκρουση να κλιμακώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου