Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν διεξάγεται μόνο επί του πεδίου. Είναι μια σκληρή αντιπαράθεση σε πολλά επίπεδα. Παράλληλα με τις μάχες η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει την πολιτική της δύναμη και να επηρεάσει κόμματα και πολιτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έκθεση που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει πως περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014. Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού κάποιες από τις συνδιαλλαγές, ενδεχομένως να μην έχουν εντοπιστεί.
Οι Ρώσοι πληρώνουν σύμφωνα με την αμερικανική αναφορά, με μετρητά, κρυπτονομίσματα, ηλεκτρονικές μεταφορές κεφαλαίων και πλούσια δώρα. Διακινούν τα χρήματα μέσω ενός ευρέως φάσματος οργανώσεων για να προστατεύσουν την προέλευση της χρηματοδότησης, ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, εταιρείες παροχής πολιτικών συμβούλων και ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις. Σημαντικό ρόλο, φαίνεται, επίσης ότι παίζουν και οι ρωσικές πρεσβείες.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Κανένας δεν δίνει χρήματα χωρίς λόγο, συνήθως περιμένει κάποια ανταλλάγματα. Το δώρο θέλει αντίδωρο, λέει ο σοφός λαός. Άρα αυτοί που χρηματίστηκαν, ανταπόδωσαν. Και αυτό που έδωσαν δεν ήταν παρά υποστήριξη άμεση και έμμεση προς στο Κρεμλίνο. Από τις προσπάθειες να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις μέχρι τις δηλώσεις υποστήριξης προς τις ρωσικές ενέργειες, η Μόσχα βρήκε πρόθυμους συμμάχους. Και αυτό φάνηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Ο Ματέο Σαλβίνι, για παράδειγμα, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία, κάποτε επαίνεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα από τους καλύτερους πολιτικούς πάνω στη γη. Επίσης, πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι άνοιξε ο δρόμος για εκλογή μας πιο φίλα προσκείμενη προς τη Μόσχα ιταλικής κυβέρνησης. Ο ίδιος βέβαια αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως είναι σκευωρίες.
Η Ουάσινγκτον θα ενημερώσει τις εμπλεκόμενες πρωτεύουσες για το ρωσικό σχέδιο διείσδυσης. Θα είναι η Λευκωσία, άραγε μια από αυτές; Οι υποψίες είναι εύλογες, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το υψηλό ποσοστό θετικών απόψεων που συγκεντρώνει η Ρωσία στην Κύπρο με πολλούς, μάλιστα, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο να μην της επιρρίπτουν ευθύνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, η ορθοδοξία, η ρωσική μειονότητα που ζει εδώ ίσως εξηγούν εν μέρει το γιατί. Ας μην παραξενευτούμε, όμως, η απάντηση να είναι πιο σύνθετη και να κρύβεται σε δοσοληψίες του Κρεμλίνου με κυπριακά κόμματα και πολιτικούς.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου