Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Αμυντική συμφωνία Ισραήλ-Ινδίας: ”Απάντηση” στον άξονα Τουρκίας-Πακιστάν – Στο Ν. Δελχί ο Benny Gantz

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σηματοδοτώντας τα 30 χρόνια διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η Ινδία και το Ισραήλ ενέκριναν μια «δήλωση οράματος» που θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στο μέλλον.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh και ο Ισραηλινός ομόλογός του Benny Gantz πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες την Πέμπτη στο Νέο Δελχί. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την αμυντική συνεργασία.

Ο Rajnath Singh έγραψε: «Θερμή και παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ. Benjamin Gantz στο Νέο Δελχί. Συζητήθηκαν βασικά θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία και τα παγκόσμια και περιφερειακά σενάρια κατά τη διμερή συνάντηση. Δίνουμε μεγάλη αξία στη στρατηγική μας συνεργασία με το Ισραήλ».

«Χαίρομαι που και οι δύο χώρες υιοθέτησαν μια «δήλωση οράματος» που θα ανοίξει το δρόμο για αμυντική συνεργασία στο μέλλον. Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ο Gantz οποίος έφτασε στην Ινδία την Πέμπτη

Ο Ισραηλινός υπουργός Gantz έφτασε χθες στην Ινδία. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο αλλά ακυρώθηκε.

Πριν πετάξει για την Ινδία, ο Gantz είχε αναρτήσει στο Twitter: «Αυτή τη στιγμή απογειώνομαι για την Ινδία για μια επίσκεψη που σηματοδοτεί 30 χρόνια διπλωματικών αμυντικών δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Narendra Modi και τον υπουργό Άμυνας Rajnath Singh για να συζητήσουμε την επέκταση της συνεργασίας μας».

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Rajnath Singh τον ενημέρωσε ότι η προτεινόμενη επίσκεψή του στην Ινδία από τις 30-31 Μαρτίου είχε αναβληθεί για ορισμένους άγνωστους λόγους.

Σύμφωνα με ισραηλινά τοπικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση τον Μάρτιο είχε προγραμματιστεί να περιλαμβάνει συνομιλίες για τη βελτίωση των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το Τελ Αβίβ έχει επιδιώξει να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς με το Νέο Δελχί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους τομείς της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

Το έτος 2022 σηματοδοτεί 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ από τις 17-21 Οκτωβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το Ισραήλ υπέγραψε το έγγραφο επικύρωσης της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi συναντήθηκε επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη στις 2 Νοεμβρίου 2021.

Η ετήσια κοινή ομάδα εργασίας Ινδίας-Ισραήλ (JWG) για την Άμυνα πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ στις 26-27 Οκτωβρίου 2021.


 

 

 

Οικονομικό & στρατιωτικό ”deal” ανάμεσα σε Πακιστάν-Τουρκία

Μην ξεχνάμε πως την ίδια στιγμή είχαμε συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Πακιστάν. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Επισημαίνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει βελτιωθεί παρά την επιδημία, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Αυξήσαμε τον όγκο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά από το 2011. Στόχος μας είναι τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια». είπε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές μας, που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομικής μας συνεργασίας, να ασχοληθούν με περισσότερες δραστηριότητες στο Πακιστάν».

Μάλιστα ο Σαρίφ ανέφερε: ”Οι εχθροί της Τουρκίας είναι & δικοί μας εχθροί”

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ-ΗΑΕ και πολύ καλές με την Ινδία.

Η χώρα μας έχει κάθε όφελος από την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις παραπάνω χώρες, αφού η  η τουρκική στάση στην Α. Μεσόγειο προδιαθέτει για επικίνδυνες εξελίξεις.

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να “φέρει” την Ινδία κοντά της με κοινές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει η Τουρκία με το Πακιστάν.

Ο παράγων Ινδία

Την ίδια στιγμή, η Ινδία θα επιθυμούσε ενεργότερο ρόλο στην Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, το Νέο Δελχί «καλοβλέπει» την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με σειρά αραβικών χωρών. Πέραν της εισαγωγής καυσίμων, η Μέση Ανατολή και οι χώρες του Κόλπου αποτελούν περιοχή απασχόλησης για τους Ινδούς πολίτες. Ταυτόχρονα, στις αραβικές χώρες διαβιεί ινδική διασπορά της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ενδεικτικό ότι το 30% του πληθυσμού των ΗΑΕ αποτελείται από Ινδούς.

Για την Ινδία, όπως και για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι ένας δυνητικός φορέας μεγάλων επενδύσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της. Παράλληλα, το Νέο Δελχί και το Άμπου Ντάμπι συνεργάζονται στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συντελεί η κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών, εκατέρωθεν. Σε εβδομαδιαία βάση και προ της πανδημίας, λάμβαναν χώρα 1.760 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.



ΠΗΓΗ  https://directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου