Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ο Τατάρ έκανε το αναμενόμενο και απέρριψε τα ΜΟΕ

 

Η Θέση του "Φ"  

ΩΣ αναμενόταν, ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, απέρριψε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

 Παραλαμβάνοντας την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, στην οποία περιλαμβάνονταν και τα ΜΟΕ αλλά και μια σειρά άλλα στοιχεία, που αφορούν το διαπραγματευτικό πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού, ο Ερσίν Τατάρ έκανε αυτό που όλοι θα ανέμεναν. Να προχωρήσει με δημόσια τοποθέτηση, ανακοίνωση του γραφείου του, όπως αναφέρθηκε, να απορρίψει τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στην επιστολή συμπεριλαμβάνονταν και προτάσεις, που είχαν υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, στο Κραν Μοντάνα αλλά και σε άλλες διαπραγματευτικές διαδικασίες, τις οποίες η Λευκωσία τις παρουσίασε υπό κάποιες προϋποθέσεις. Κάποιες υποχωρήσεις που έγιναν για διευκόλυνση της διαδικασίας, οι οποίες όμως σε περίπτωση που αυτή δεν προχωρήσει θα αποσύρονται. Ως εκ τούτου η συντήρηση τους στις διεργασίες- όπως έγινε με τις σχετικές αναφορές στην επιστολή- δεν θεωρείται σωστή ενέργεια. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία, η οποία «κυνηγά» διαχρονικά το Κυπριακό. 

ΠΕΡΑΝ από την απόρριψη της πρότασης της Λευκωσίας, η τουρκική πλευρά σπεύδει να αναφέρει ότι τυγχάνουν επεξεργασίας προτάσεις του ψευδοκράτους , οι οποίες, όπως σημειώνεται, θα συμβάλουν στην οικονομία και την ευημερία «των δύο λαών, της Κύπρου και της περιοχής, στη βάση του σεβασμού των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων». Και οι οποίες, προστίθεται, θα κοινοποιηθούν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όταν οριστικοποιηθούν. Από την ανακοίνωση προκύπτει πως τα ΜΟΕ για την τουρκική πλευρά περνούν μέσα από την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Περνούν μέσα από την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος. Επί τούτου από τουρκικής πλευράς σημειώνεται πως θα πρέπει τα ΜΟΕ να προκύψουν από διαπραγμάτευση  «με βάση νέες, δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίο όφελος». Και φθάνει στο διά ταύτα για να ισχυρισθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα σε κάθε τομέα.

ΜΕ αυτές τις προσεγγίσεις, με αναφορές ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά την αναγνώριση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των δύο μερών στη βάση, όπως αναφέρεται, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει βήμα. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες. Δεν υπάρχει στην ελληνική πλευρά διαχειριστής του Κυπριακού, ο οποίος θα αποδεχθεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για λύση. Με βάση αυτή τη λογική, το Κυπριακό θα λυθεί πριν τη διαπραγμάτευση καθώς η τουρκική πλευρά θα εξασφαλίσει το επιδιωκόμενο, αυτό που διαχρονικά στοχεύει, που είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους . 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, επειδή κάποιοι ανέχονται τη στάση της. Και δεν εννοούμε μόνο τους τρίτους, που έχουν συμφέροντα με την Τουρκία. Εννοούμε και διαχειριστές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οι οποίοι επιμένουν σε μια προσέγγιση, που παραπέμπει στην πολιτική του κατευνασμού. Ως αποτέλεσμα τούτης της πολιτικής όχι μόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά εδραιώνονται τα κατοχικά δεδομένα. Είναι γι' αυτό που χρειάζεται μια άλλη, διαφορετική, προσέγγιση, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για να σπάσει το αδιέξοδο και να κινηθεί προς σωστή κατεύθυνση. 

ΠΗΓΗ https://philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου