Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η ΥΨΙΠΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσοι ασχολούνται με λεπτομέρειες της εξωτερικής πολιτικής ας αναρωτηθούν αυτό που θέτει ως ερώτημα και το Euractiv. Γιατί η Γερμανία δεν προμηθεύει απευθείας όπλα στην Ουκρανία και το κάνει μέσω Ελλάδας;

Η απάντηση που δίνει το Euractiv (με ερωτηματικό) είναι μήπως έτσι η Γερμανία διαταράσσει λιγότερο τις σχέσεις της με την Ρωσία απο ό,τι αν προμήθευε με εξοπλισμό απευθείας το Κίεβο.
Το εύλογο ερώτημα είναι η Ελλάδα δεν έχει τέτοιες ανησυχίες; Δεν ενδιαφέρεται αν διαταράξει περισσότερο τις σχέσεις της με την Ρωσία; Νοιώθει τόσο σίγουρη και ότι πατά καλά στα πόδια της η Αθήνα; Ή, γενικώς, ο αιωρούμενος δεν έχει ανάγκη απο τα g;
Υπενθυμίζω ότι προτάθηκε απο τη Γερμανία η Ελλάδα να παραχωρήσει στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP και να πάρει τα γερμανικά “Marder”.
Απο στρατιωτικής απόψεως είναι μια καλή ανταλλαγή. Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μάλιστα, Μιχ. Κωσταράκος, συεχάρη όσους διαχειρίστηκαν, απο ελληνικής πλευράς, την υπόθεση.
Απο πολιτικής, όμως; Και απο διπλωματικής;
Επισημαίνω, ακόμη πως ανάλογες υποσχέσεις έδωσε η Γερμανία στην Πολωνία και την Τσεχία, χωρίς να τις έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής.
ΥΓ: Καθώς ανήρτησα το σχόλιο αυτό, φίλοι με ενημέρωσαν και για κάτι άλλο. Ο στρατηγός Γ. Καμπάς, δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό πως ναι μεν τα γερμανικά τεθωρακισμένα είναι πιο σύγχρονα αλλά η εμβέλεια των πυροβόλων τους είναι μικρότερη.
Τα τεθωρακισμένα για τα οποία γίνεται λόγος δεν χρησιμοποιούνται, τόσο, για μεταφορά προσωπικού όσο για την δύναμη πυρός που διαθέτουν. Βρίσκονται στα νησιά σε, περίπου, στατικές θέσεις.
Απόσυρση των ρωσικών και αντικατάστασή τους με γερμανικά θα πρέπει να λάβει υπόψη και αυτή την παράμετρο.
Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ουσία. Απο οτιδήποτε ρωσικό θέλει να απαλλαγεί. Οι λόγοι προφανείς.
Πράγματι, πολύ υψιπετής η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Παντ. Σαββίδης
ΠΗΓΗ anixneuseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου