Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η φανατικά ερντογανική Milliyet τα βάζει με την "Καθημερινή"- Για τους χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις

 Με την εφημερίδα Καθημερινή τα βάζει η Milliyet κατηγορώντας την εφημερίδα για τους χάρτες που δημοσίευσε με τις τουρκικές διεκδικήσεις

Με την εφημερίδα Καθημερινή τα βάζει η τουρκική Milliyet καθώς χθες δημοσίευσε τους χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις, έτσι όπως έχουν ξεδιπλωθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Με την επισήμανση της εφημερίδας, ότι οι χάρτες αυτοί έχουν διανεμηθεί στις ελληνικές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές σε όλον τον κόσμο και δείχνουν πώς η Αγκυρα κάθε χρόνο, προσθέτει και νέες απαιτήσεις. Χάρτες που δείχνουν ανάγλυφα δηλαδή τον τουρκικό αναθωρητισμό.

Η τουρκική εφημερίδα εμφανίζεται εξοργισμένη από την παρουσίαση, αλλά δεν εξηγεί το γιατί. Σημειώνει όμως, ότι όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, από το 1972, η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσει κάτι από τα νησιά του Αιγαίου που παρουσιάζονται στους χάρτες.

Η φανατικά ερντογανική Milliyet τα βάζει με την "Καθημερινή"- Για τους χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις

Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για σκανδαλώδεις χάρτες και πρόκληση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ποια είναι η πρόκληση; Ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κώ και την Ψέριμο, νησιά που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν, ενώ σημειώνει ακόμα ότι η νέα σελίδα που πήγε να ανοίξει στις σχέσεις των δυο χωρών, "έκλεισε εξαιτίας του Κυριάκου Μητσοτάκη".

Στη συνέχεια το δημοσίευμα προχωρά παραθέτοντας το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του: "Επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα; Επέτρεψε. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, είπα και στον υπουργό Εξωτερικών μου χθες. Τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια". "Πας και κάνεις επίδειξη απογειώνοντας τα αεροπλάνα σου… Τι κάνεις; Σύνελθε! Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία; Μετά αρχίζεις να κλαις και να γκρινιάζεις" συνέχισε ο κ. Ερντογάν.

"Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείς και θα μείνεις στον δρόμο" τόνισε και συμπλήρωσε: "Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας στο Κογκρέσο. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Αν είσαι έντιμος, η θέση σου είναι έντιμη μπροστά μας, αν δεν είσαι τότε μην παρεξηγείς".

Το άρθρο της Milliyet κλείνει με την αναφορά στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τον "Τζο Μπαϊντενόπουλο" και τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο για να τονιστεί η αντιτουρκική στάση της Ελλάδας.

Χάρτες της Μιλλιέτ

Η αποκάλυψη της Καθημερινής

Η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ακόμα ότι οι χάρτες που έστειλε το ΥΠΕΞ στις πρεσβείες μας και στις διπλωματικές μας αποστολές, συνοδεύονται από εμπιστευτική επιστολή του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, όπου τονίζεται ότι η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας αρχίζει τη δεκαετία του ’70 με παραχωρήσεις αδειών για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντάθηκε τη δεκαετία του ’80 με προσπάθεια υφαρπαγής της ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης (SAR) στο Αιγαίο, ενώ τη δεκαετία του ’90 η Αγκυρα έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει την κυριότητα εδάφους, δηλαδή νησιών και νησίδων του Αιγαίου, περιγράφοντάς τα ως "ακαθόριστης κυριότητας".

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Αγκυρα παραχώρησε κι άλλες άδειες ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, το 2019 ακολούθησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και από πέρυσι έχει συνδέσει ευθέως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την κυριαρχία τους.

Ο κ. Δεμίρης ζητεί από τους Ελληνες διπλωμάτες να εστιάσουν στο γεγονός ότι οι χάρτες (που εκπονήθηκαν από τη διεύθυνση Α4 Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού) συνιστούν από μόνοι τους ξεκάθαρο επιχείρημα για την τουρκική επιθετικότητα έναντι οποιουδήποτε αντικειμενικού παρατηρητή. 

ΠΗΓΗ thetoc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου