Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. δεν είναι εθελοντική

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία αντιμετωπίζει για πέμπτη συνεχιζόμενη χρονιά μεταναστευτικό πρόβλημα, σηκώνοντας ένα μεγάλο βάρος, μεγαλύτερο του μεγέθους και των δυνατοτήτων της. Ενδεχομένως το μεγαλύτερο βάρος από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό όπως είπε και ο υπουργός των Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά  το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των MED5 στη Βενετία, οι  χώρες της ομάδας, που αποτελούν τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής και αντιμετωπίζουν αριθμό προβλημάτων από την παράτυπη μετανάστευση, επιχειρούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες αλλά και να βρουν λύσεις. Όπως η περίπτωση της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, «προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί».

ΤΟ ζητούμενο είναι πως πέραν από τις πρωτοβουλίες των επηρεαζόμενων κρατών, που θα στοχεύουν σε αποτελέσματα και μάλιστα αμέσως, εάν τούτο είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρξει και αλληλεγγύη από το σύνολο των εταίρων. Θα πρέπει η αλληλεγγύη από τη θεωρία και τις εξαγγελίες να περάσει επιτέλους στην πράξη. Θα πρέπει οι εταίροι μας στην Ένωση να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα κράτη της πρώτης γραμμής. Η αλληλεγγύη, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δεν μπορεί να είναι εθελοντική. Η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη με την «άμεση μετεγκατάσταση μεταναστών από το νησί μας, εάν δεν θέλουμε σύντομα να δούμε δραματικές δημογραφικές αλλαγές», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως η κατοχική Τουρκία διοχετεύει σημαντικό αριθμό παράτυπων μεταναστών τόσο από θαλάσσης όσο και μέσα από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Αυτή η διοχέτευση μεταναστών γίνεται συστηματικά, μεθοδικά και στοχευμένα από την κατοχική δύναμη. Τούτο γίνεται αποδεδειγμένα και υπάρχουν παραδοχές από πλευράς των ανθρώπων που μεταφέρονται. Πλοιάρια διακινητών με την κάλυψη τουρκικού ναυτικού μεταφέρουν μέχρι και τις ακτές των ελεύθερων περιοχών. Το ίδιο γίνεται  και με όσους περνούν στις ελεύθερες περιοχές από τη νεκρή ζώνη. Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειοψηφία τους φθάνουν στα κατεχόμενα αεροπορικά και στη συνέχεια τους δίνεται χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω συγκεκριμένης διαδρομής. 

ΑΥΤΗ η τουρκική μεθόδευση δεν θα πρέπει να παραμείνει αναπάντητη. Πέραν από τις αποτρεπτικές κινήσεις, που πρέπει να γίνονται στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, θα πρέπει να καταγγελθεί η κατοχική δύναμη για τις παράνομες ενέργειές της και να έχει και κόστος. Σήμερα η τεχνολογία προσφέρεται προς πλήρη αξιοποίηση, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να εισέρχονται παράτυποι μετανάστες στη χώρα μας.

ΤΗΝ ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει —και το πράττει τούτο— να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς κανονισμούς και να προσφέρει σε ανθρώπους τα βασικά, τα επιβαλλόμενα, με σεβασμό πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει, όμως, να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι δομές που δημιουργούνται και λειτουργούν, να φιλοξενούν όσες είναι οι θέσεις και όχι να υπάρχει υπερπληθυσμός, όπως είναι η περίπτωση στο Πουρνάρα. 

  Η Θέση του "Φ"   

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου