Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Απεσταλμένος των ΗΠΑ την Επόμενη Εβδομάδα στο Λίβανο - Μεσολάβηση στη Διαμάχη για τα Θαλάσσια Σύνορα με Ισραήλ

 

Μεσολαβητής εκ μέρους των ΗΠΑ θα επισκεφθεί τη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, όπως δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της μεσανατολικής χώρας Ναμπίχ Μπέρρι, σύμφωνα με πηγή της Βουλής και τοπικά μέσα ενημέρωσης

Ειδικότερα, ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόχσταϊν θα επισκεφθεί τον Λίβανο την ερχόμενη Κυριακή ή τη Δευτέρα, είπε ο Μπέρρι σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση στη Βηρυτό. Ερωτηθείς για την δήλωση του Μπέρρι, εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ παρέπεμψε το Reuters σε σχόλια που έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά σχέδια για να ανακοινώσει.

Ο Λίβανος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προσκαλέσει τον Χοχστάιν στη Βηρυτό για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση, αφού κατηγόρησε το Ισραήλ για καταπάτηση αμφισβητούμενων υδάτων.

Την Κυριακή, ένα σκάφος που έχει μισθώσει η Energean έφτασε σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου που ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι εμπίπτει στα επίμαχα ύδατα. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι το πεδίο Karish, περίπου 80 χλμ (50 μίλια) δυτικά της πόλης της Χάιφα, είναι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του.

Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η διαμάχη ήταν ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί διπλωματικά με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να μεσολαβούν σε έμμεσες συνομιλίες για το θέμα το 2020. Ο Λίβανος δεν έχει ακόμη απαντήσει σε μια πρόταση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Χοχστάιν νωρίτερα φέτος, η οποία, ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πράις είπε ότι μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα είναι δυνατή «εάν και οι δύο πλευρές διαπραγματευτούν με καλή πίστη και συνειδητοποιήσουν το όφελος και για τις δύο χώρες. Για τον σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για την επίτευξη αμοιβαία ευεργετικής συμφωνίας».

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου