Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ζελένσκι: Δεν είναι επιλογή να τελματώσει ο πόλεμος, θέλουμε πίσω όλα τα εδάφη μας

 

«Είμαστε κατώτεροι από άποψη εξοπλισμού και επομένως δεν είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε», παραδέχτηκε σε συνέδριο των Financial Times. Κρατά όμως σκληρή γραμμή, ζητά όπλα και δηλώνει ότι στόχος είναι η πλήρης ανακατάληψη των εδαφών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέδριο στους Financial Times ότι το τέλμα (stalemate) στον πόλεμο με τη Ρωσία «δεν αποτελεί επιλογή για εμάς», καθώς κάλεσε για άλλη μια φορά για στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση, ώστε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

«Είμαστε κατώτεροι από άποψη εξοπλισμού και επομένως δεν είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε», είπε. «Θα υποστούμε και άλλες απώλειες και οι άνθρωποι είναι προτεραιότητά μου».

Μιλώντας στη συντάκτρια των Financial Times Ρούλα Χαλάφ στο συνέδριο Global Boardroom των FT, ο Ζελένσκι είπε ότι το να πετύχει να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις πίσω στις θέσεις που κατείχαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή προσωρινή νίκη» για την Ουκρανία, αλλά η πλήρης κυριαρχία επί του εδάφους της παραμένει ο τελικός του στόχος.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης», αλλά επέμεινε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παρά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών που διαρκούν πάνω από 100 ημέρες.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις «δεν επηρέασαν πραγματικά τη ρωσική θέση» και επιτέθηκε στους εταίρους του Κιέβου που προέτρεψαν για κατάπαυση του πυρός χωρίς να καθορίζουν τις προϋποθέσεις, δηλαδή να τερματίσει η Μόσχα την επίθεσή της.

«Όλοι ενεργούν με κώδικα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά επίσης κοιτούν τι μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μην υποφέρουν», είπε ο Ζελένσκι.

«Πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούσουμε τη θέση αυτής της χώρας; Αυτό είναι πολύ περίεργο».

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου