Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Καμιά κριτική στην Έκθεση - «Αθωώνει» την Άγκυρα στο Κυπριακό «Ποντιοπιλατική στάση» της Κομισιόν για τις τουρκικές απειλές

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Έγγραφο Στρατηγικής της Κομισιόν δεν επικρίνει την τουρκική πολιτειακή ηγεσία για το πολεμικό κλίμα που έχει προκαλέσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Έγγραφο Στρατηγικής της Κομισιόν δεν επικρίνει την τουρκική πολιτειακή ηγεσία για το πολεμικό κλίμα που έχει προκαλέσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βρυξέλλες: «Αθωωτικό πόρισμα» για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό θα εκδώσει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της Έκθεσης Προόδου, κάνοντας λόγο για «δημόσια στήριξη» (public support) της Άγκυρας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.


Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα τηρήσει «ποντιοπιλατική στάση» έναντι των τουρκικών απειλών.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, το Έγγραφο Στρατηγικής της Κομισιόν, όχι μόνο δεν θα διασυνδέσει τις απειλές με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αλλά ούτε καν θα επικρίνει την τουρκική πολιτειακή ηγεσία για το πολεμικό κλίμα που έχει προκαλέσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, επιστρατεύει μια γενική και αόριστη αναφορά «προτρέποντας επίσης την αποφυγή οποιασδήποτε είδους απειλής...».

Οι δύο αυτές αδυναμίες, αφενός η απενοχοποίηση της Τουρκίας και αφετέρου η απουσία οποιασδήποτε διασύνδεσης της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας με τις απειλές που έχει ήδη εκτοξεύσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζουν τα δύο κοινοτικά κείμενα που θα εκδοθούν σήμερα (Έκθεση Προόδου-Έγγραφο Στρατηγικής).

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα εξασφαλίσει την «αθώωσή» της στο Κυπριακό διά της «δημόσιας στήριξης» στις συνομιλίες, αλλά και την παραγραφή του πολεμικού κλίματος που καλλιέργησε στην Κύπρο, με μια γενική αναφορά για αποφυγή οποιασδήποτε απειλής, η οποία εκ των πραγμάτων παραπέμπει στο μέλλον και όχι στα όσα έχουν ήδη διαδραματισθεί.

Επιχειρώντας εμφανώς να «χρυσώσει το χάπι» της Λευκωσίας και επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του «Φ», η Κομισιόν περιέλαβε στο κείμενο μια αναφορά-υπόμνηση των αυτονόητων «κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών», αλλά και του επίσης αυτονόητου δικαιώματος ενός κράτους να συνομολογεί «διμερείς συμφωνίες».

Επίσης, επαναλαμβάνεται ότι «είναι επείγον η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως την υποχρέωση υλοποίησης του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και να επιτελέσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον «Φ», αν και απουσίαζε από τα αρχικά προσχέδια, επανέρχεται στα τελικά κείμενα η κλασική αναφορά σύμφωνα με την οποία, «στην απουσία προόδου» επί του Πρωτοκόλλου, θα συνεχίσουν να υφίστανται οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία το 2006 (πλήρες πάγωμα οκτώ κεφαλαίων, απαγόρευση κλεισίματος των εναπομεινάντων τριάντα τριών κεφαλαίων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου