Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οι Σλοβάκοι τώρα τρέχουν...

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Σλοβακίας συναντώνται για να εξετάσουν τις λύσεις για τη διάσωση του σχεδίου ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) , έπειτα από το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

"Σύσκεψη ανάμεσα στους ηγέτες του κόμματος SDKU Μίκουλας Τζουρίντα και του SMER-SD Ρόμπερτ Φίκο επρόκειτο να διεξαχθεί το πρωί και θα ολοκληρωθεί πριν από τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) , οπότε και αρχίζει η συνεδρίαση της απερχόμενης κυβέρνησης", ανακοίνωσε ο Μίχαλ Λούκατς, εκπρόσωπος του SDKU, του κεντροδεξιού κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Μία δεύτερη ψηφοφορία δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από την Πέμπτη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο Φίκο, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης SMER-SD, του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου με 62 έδρες, δηλώνει έτοιμος να ψηφίσει μαζί με τα άλλα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για να εγκρίνει το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΤΧΣ.

"Για το SMER-SD, η επικύρωση του ΕΤΧΣ αποτελεί προτεραιότητα. Η Σλοβακία οφείλει να επικυρώσει το ΕΤΧΣ, χωρίς αυτό, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί", δήλωσε χθες μετά την ψηφοφορία ο Φίκο.

Η πτώση της κυβέρνησης Ραντιτσόβα και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες της ευρωζώνης για την έξοδο από την κρίση.

"Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα έχει εντολή λήψεως σημαντικών αποφάσεων, γεγονός που θα περιπλέξει τη στάση της Σλοβακίας κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων της Μπρατισλάβα Γκριγκόρι Μεσεζνίκοφ.

"Η επικύρωση του ΕΤΧΣ δεν είναι παρά η αρχή, η κατάσταση στην ευρωζώνη θα χρειασθεί και νέα μέτρα και θα είναι πολύπλοκο για τη Σλοβακία να λάβει αποφάσεις χωρίς μία πραγματική κυβέρνηση", πρόσθεσε λέγοντας ότι η δεύτερη ψηφοφορία πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα.

"Περιμένω ότι το ΕΤΧΣ θα επικυρωθεί από ευρεία πλειοψηφία με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης τις προσεχείς ημέρες ή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, προέβλεψε.

"Τώρα η ευθύνη για την ψηφοφορία ανήκει στο SMER-SD, είναι το μεγαλύτερο κόμμα, δεν μπορούν πλέον να επιρρίπτουν τις ευθύνες στο SaS", είπε αναφερόμενος στο μικρό κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη του κυβερνητικού συνασπισμού που τορπίλισε χθες το σχέδιο ενίσχυσης του Ε΅ΤΧΣ.

"Δεν υπάρχει πλέον (κυβερνητικός) συνασπισμός, η κατάσταση έχει αλλάξει", είπε προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς, θα ζητήσει πιθανότατα από την απερχόμενη κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα να ασχοληθεί με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων ως "μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την ημερομηνία που θα ορισθεί για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου