Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Nέα από την Σερβία....

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ      
12/10/2011
Επικεφαλής του διαπραγματευτικού κλιμακίου της Κυβέρνησης Σερβίας, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, θεωρεί θετική την απαίτηση των παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Βελιγράδι να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στο διάλογο με την Πρίστινα. «Το αίτημα είναι θετικό, επειδή η εκπλήρωσή του θα κάνει καλό σε όλες τις εθνικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς. Ο ίδιος υπέδειξε ότι η εξακολούθηση του διαλόγου φαίνεται, αλλά είναι απαραίτητο πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Οι συνομιλίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί αμέσως μετά την πρόταση προσχεδίων λύσεων για τις δύο συνοριακές διαβάσεις.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΕΛΙΤΣ      
12/10/2011
Η Σερβία θα μπορούσε να αναμένει την απόφαση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, ήδη από το Μάρτιο του επόμενου έτους, και την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα μέσα του 2012», δήλωσε ο Σέρβος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Μπόζινταρ Ντιέλιτς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία τον Δεκέμβριο. Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα απαιτηθεί νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επικεντρωθεί στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, και στη συνέχεια μια διεξοδική ανάλυση της κατάστασης στη Σερβία σε 35 τομείς, ώστε να παρθεί η απόφαση σχετικά με τη σειρά των διαπραγματεύσεων κατά τα κεφάλαια», εξήγησε ο κ Ντιέλιτς. Εκτιμώντας ότι η τρέχουσα σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στη Σερβία, το Δεκέμβριο, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και τεράστιων πιέσεων και εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αυτό θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ      
12/10/2011
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε στο Βελιγράδι ότι η Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα επηρεάσει την πολιτική της Σερβίας όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. «Η στάση της Σερβίας δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της Γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Γέρεμιτς έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι. Ο κ. Φρατίνι τόνισε ότι η Ιταλία υποστηρίζει την εξακολούθηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, πράγμα με το οποίο θα επιτευχθεί μια συμβατική και ρεαλιστική λύση. Ο Ιτάλος υπουργός επανέλαβε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή πορεία της και επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέστησαν σήμερα ότι στη Σερβία πρόκειται να χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ ο προσδιορισμός ακριβούς ημερομηνίας  έναρξης των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα και τη βελτίωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
 
ΣΕΡΒΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ      
12/10/2011
Ο Σέρβος πρόεδρος κ. Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι παράγοντες του Βελιγράδιου είναι έτοιμοι να συνεχίσουν το διάλογο με την Πρίστινα, πράγμα που τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύσταση προς εκπροσώπους του Συμβουλίου της ΕΕ για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία για ένταξη στην ΕΕ, ανέφεραν ως προϋπόθεση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε στο Βελιγράδι, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, κ. Φράνκο Φρατίνι, ότι η Σερβία επιθυμεί επίλυση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου που θα είναι αποδεκτή για όλους, όμως ότι τηρείται τις αρχές που δεν θα παραιτηθεί, όπως είναι το αναπόσπαστο έδαφος. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος δήλωσε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν σε περίπτωση που οι παράγοντες της Πρίστινας επιθυμούν να καταλήξουμε σε μια λύση και τόνισε ότι ο ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας. Ο κ. Τάντιτς πρόσθεσε ότι είναι υπερήφανος για τα θετικά σχόλια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κείμενο της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα. Ο κ. Φρατίνι τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παριστάνει μια δίκαιη αναγνώριση των προσπαθειών της Σερβίας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επεσήμανε ότι για την επιτυχία του διαλόγου και οι παράγοντες της  Πρίστινας πρέπει να δείξουν προθυμία. «Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Σερβίας, για να αποκτήσει, το Δεκέμβριο, το καθετώς υποψήφιας χώρας, και όσο σύντομα να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ», κατέληξε ο κ. Φρατίνι.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΕΖΕΡ      
12/10/2011
«Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα της συνέχισης του διαλόγου με την Πρίστινα, θεωρούν ουδέτερο όσον αφορά το καθεστώς και αυτό δεν αποτελεί νέα προϋπόθεση για τη Σερβία, ούτε θα θέσουν νέους όρους για τη ποσχώρησή της στην Ένωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, κ. Βίνσεντ Ντεζέρ, παραδίνοντας στον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς το κείμενο έκθεσης της Γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Σερβίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους παράγοντες της Σερβίας, όταν εκπληρωθεί στοιχείο καθοριστικής σημασίας - η εξακολούθηση του διαλόγου με την Πρίστινα. Στη συνέχεια ο κ. Τσβέτκοβιτς εκτίμησε ότι οι συστάσεις των Βρυξελλών αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση για την Κυβέρνηση της Σερβίας. «Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τις προσπάθειες που παράγοντες της Σερβίας έχουν καταβάλει, και τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει», κατέληξε ο κ. Τσβέτκοβιτς στη Συνέντευξη Τύπου.
 
ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ      
12/10/2011
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέστησαν στους παράγοντες του Συμβουλίου της ΕΕ να χορηγήσει στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και πρέπει να κατανοήσουν ότι Βελιγράδι κάνει προσπάθειες εκ νέου να συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα. Όπως αναφέρεται στο κείμενο έκθεσης της Γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, ότι η Σερβία κάνει γρήγορη πρόοδο στην υλοποίηση των συμφωνιών.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ      
12/10/2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Σερβία εφάρμοσε, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολόγησαν ως επιτυχείς. Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η σύσταση της Επιτροπής ότι η Σερβία πρέπει να αποκτήσει, το Δεκέμβριο, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, αν συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, σημαίνει ακριβώς αυτό που ήθελε και η Σερβία – να συνεχιστεί ο διάλογος και να επιλυθεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ο κ. Τάντιτς εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η Σερβία πήρε καλούς βαθμούς όσον αφορά τους ευαίσθητους τομείς όπως είναι ο αγώνας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της δικαστικής εξουσίας. «Οι πολίτες της Σερβίας πρέπει επίσης να είναι υπερήφανοι», δήλωσε ο πρόεδρος Τάντιτς στους δημοσιογράφους. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πιθανό για τη Σερβία να αποκτήσει τον Δεκέμβριο το καθεστώς υποψήφιας χώρας και να ανοίξουν οι προοπτικές για τον προσδιορισμό της ακριβούς ημερομηνίας για έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΦΡΑΤΙΝΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ      
12/10/2011
O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ταχεία προσχώρηση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κείμενο της έκθεσης σχετικά με την πρόοδο της Σερβίας θα είναι θετική. Επιπλέον, ο κ. Φρατίνι δήλωσε στην Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Μπόζινταρ Ντιέλιτς ότι ελπίζει πως η Σερβία θα είναι ικανοποιημένη μετά τη σημερινή παρουσίαση της Γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος, επίσης, είπε ότι ελπίζει πως τα μέλη της Επιτροπής να λάβουν υπόψη, κατά τη διατύπωση της Γνώμης τους, τη μεγάλη πρόοδο της Σερβίας όσον αφορά τον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για την καθιέρωση της κυριαρχίας δικαίου, τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικασήριο της Χάγης, και τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την καταβολή των επενδύσεων. Τέλος, ο κ. Ντιέλιτς τόνισε ότι σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και πρόσθεσε ότι παριστάνει μεγάλη τιμή το γεγονός που ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ήρθε στην επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου