Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε διαφωνίες

Από το ιστολόγιο http://greek.ruvr.ru/

© Фото: ru.wikipedia.org/MPorciusCato /cc-by-sa 3.0




Οι Βρυξέλλες κοινοποίησαν την Τετάρτη την έκθεση της Κομισιόν για τις προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη βαλκανικών κρατών, η οποία έχει προκαλέσει διαφοροποιημένη αντίδραση από μέρους των μελών της ΕΕ.
Οι βασικές διαφωνίες δημιουργήθηκαν γύρω από τη μονομερώς ανακηρυμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη θέση της Σερβίας γι΄αυτό το θέμα. Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ιταλίας επέμεναν στην παραχώρηση στη Σερβία του καθεστώτος υποψήφιου μέλους, διαπιστώνοντας ότι το Βελιγράδι έχει εκπληρώσει τις κυριότερες απαιτήσεις της ΕΕ – εξέφρασε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστηριο στη Χάγη το στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς. Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη από τις ημιστρατιωτικές ομάδες στο Βόρειο Κόσοβο μετά την πρόσφατη επίθεση στο σημείο ελέγχου κοντά στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.
Πάντως, και στις άλλες χώρες της περιοχής η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά. Π.χ., στην Αλβανία οι ευρωπαίοι διπλωμάτες σχεδόν δεν άφησαν ελπίδες, σημειώνοντας πολύ αόριστα ότι ακόμα «απουσιάζει η κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου