Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/

Την εκτίμηση ότι η τρόικα θα αποφασίσει τελικά την εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων διάσωσης, παρά τις επιφυλάξεις που περιείχε η χθεσινή ανακοίνωσή της για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης, εκφράζουν οι οικονομολόγοι της Barclays Capital.


Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά ότι αυτή θα είναι η τελευταία δόση του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Η όποια περαιτέρω χρηματοδότηση θα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του προγράμματος για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (PSI), δηλαδή μια σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το αναθεωρημένο PSI αναμένεται να επιβάλει haircut περίπου 60%. Έτσι, η Barclays θεωρεί ότι οι επόμενες εξελίξεις για την Ελλάδα θα είναι οι εξής:

1. Στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου εκταμιεύεται η δόση των δανείων, ύψους 8 δισ. ευρώ.

2. Στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου θα εφαρμοστεί το αναθεωρημένο PSI, με haircut περίπου 60% στα ελληνικά ομόλογα. Το ύψος του haircut θα απαιτήσει κάποιο βαθμό εξαναγκασμού , κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα πυροδοτήσει την αποπληρωμή των CDS.

3. Το Δεκέμβριο, η αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής και η αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές εντάσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

4. Θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Το νέο πρόγραμμα θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους ξένους δανειστές και τα βασικά ελληνικά κόμματα (όπως συνέβη στην Πορτογαλία). Κατά πάσα πιθανότητα, θα εστιάζει περισσότερα σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσαρμογή με βάση τις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εξηγεί η Barclays, αυτή θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων εάν το αποτέλεσμα της κρίσιμης Συνόδου του G20, στις αρχές Νοεμβρίου, είναι θετικό.  Σε αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας που θα περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στήριξης της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Χωρίς ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας, οι χαράσσοντες την πολιτική (και ειδικά η ΕΚΤ), θα θεωρήσουν τη σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη και θα αποφασίσουν να την καθυστερήσουν, υπό το φόβο της μετάδοσης της κρίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου