Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ: Πιέσεις στην ΠΓΔΜ για λύση στο ζήτημα της ονομασίας

Από το ιστολόγιο http://news.pathfinder.gr/


Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, επεσήμανε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την FYROM, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.



«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, και τόνισε ότι προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει τη σύστασή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η νέα κυβέρνηση της FYROM θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να προσπαθήσει να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.
Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «ακόμα και αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, η σύσταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν με τον ίδιο αργό ρυθμό».
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη «μικρή πρόοδο» που σημείωσε η FYROM το τελευταίο έτος, ο Σ. Φούλε τόνισε ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού τομέα, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ελευθερία του Τύπου, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την FYROM, η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη σύστασή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Επαναλαμβάνει, επίσης, την πρότασή της, η χώρα να προχωρήσει, «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, στο δεύτερο στάδιο της Εταιρικής Σχέσης, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της FYROM με την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι «συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας», λέγοντας ότι η FYROM παραμένει δεσμευμένη στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις συναντήσεις των πρωθυπουργών με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Δράσεις και δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματεύσιμης και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ουσιαστική», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ότι η FYROM πληροί τα πολιτικά κριτήρια και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Η χώρα συνέχισε το μεταρρυθμιστικό έργο, που σχετίζεται με την ένταξη, ωστόσο παραμένουν σημαντικές προκλήσεις». Επισημαίνεται, επίσης, ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις η εφαρμογή της νομοθεσίας, η εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης στα ΜΜΕ, η ανεξαρτητοποίηση του δικαστικού τομέα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι «η FYROM βελτίωσε τη θέση της όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να καταστεί μέλος της ΕΕ. Έχει επιτελέσει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων για την Εταιρική Σχέση. Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά μειονεκτήματα στην εφαρμογή και την αποτελεσματική ενίσχυση της νομοθεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου