Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Η έκθεση που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, αποτυπώνει την εικόνα της Τουρκίας

Σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτυπώνει την εικόνα της Τουρκίας στη διάρκεια ενός έτους.


Στο σχέδιο της έκθεσης που μέρες πριν διέρρευσε στον τύπο, απευθύνεται έκκληση για νέο σύνταγμα και αναμένεται να γίνει η σύσταση «να πραγματοποιηθούν νομικές ρυθμίσεις στην ελευθερία έκφρασης και τύπου στην Τουρκία προκειμένου να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Η έκθεση προόδου περιέχει αξιοπρόσεκτες διαπιστώσεις σε πολλά θέματα, από τις σχέσεις στρατού-πολιτών μέχρι τις ανακρίσεις για σχέδια πραξικοπήματος.
Τονίζεται πως η πολιτική διοίκηση έχει πλέον μεγαλύτερη επιρροή πάνω στον στρατό και εφιστάται η προσοχή στην ταχύτητα που παρατηρήθηκε στους διορισμούς μετά την απόφαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Işık Koşaner και των αρχηγών των τριών όπλων να ζητήσουν πρόωρη αποστράτευση τον περασμένο Αύγουστο.
Σημειώνεται επιπλέον πως το συνταγματικό πακέτο που έγινε δεκτό με το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, αναβάθμισε ιδίως τα πρότυπα στη δικαιοσύνη.
Στο σχέδιο της έκθεσης που διέρρευσε στον τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση για ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τη δημοκρατία και την ανωτερότητα του δικαίου και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή για την ευρεία συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις ανακρίσεις για το Ergenekon και τα σχέδια για πραξικόπημα. Σημειώνεται πως οι υποθέσεις αποτελούν ευκαιρία από την άποψη ότι «ρίχνουν φως στα εγκλήματα που λέγεται ότι διαπράχθηκαν κατά της δημοκρατίας».
Ωστόσο ασκείται κριτική στους μεγάλους χρόνους κράτησης στις δικαστικές υποθέσεις.
Τέλος, απευθύνονται έπαινοι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül «που συνεχίζει τον συμβιβαστικό του ρόλο στην ατμόσφαιρα πόλωσης που επικρατεί στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου