Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Μπαρόζο: Επειγόντως ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκταμίευση της 6ης δόσης «Να γίνει κανονικά η εκταμίευση της 6ης δόσης» ζήτηαε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/

Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ακόμη, ζήτησε την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και αποφασιστικές κινήσεις στο θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης του χρέους, η οποία έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.

Ζήτησε, επίσης, να γίνει κανονικά η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ενώ εκτίμησε ότι χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε έναν οδικό χάρτη, προτάσσοντας την ανάγκη για δράση αναφορικά με την Ελλάδα, την ολοκλήρωση της δυνατότητας παρέμβασης της ευρωζώνης, τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την επίσπευση των αναπτυξιακών πολιτικών και την οικοδόμηση καλύτερης οικονομικής διακυβέρνησης.

«Η εμπιστοσύνη μπορεί να ανακτηθεί μέσω της άμεσης ανάπτυξης όλων των στοιχείων που απαιτούνται για την επίλυση της κρίσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να πείσουμε τους πολίτες μας, τους διεθνείς εταίρους μας και τις αγορές ότι έχουμε τις λύσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες», ανέφερε ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Θα πρέπει «επειγόντως να ανακεφαλαιοποιήσουμε» τις ευρωπαϊκες τράπεζες, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρότεινε να αυξηθεί το ελάχιστο επίπεδο των ίδιων κεφαλαίων που απαιτούνται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και να απαγορευτεί η πληρωμή μερισμάτων που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου