Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

"Στον αέρα η λύση για το ελληνικό χρέος"

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Τι δηλώνει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκλειστικά στο 24h.gr.
“Όλα είναι στον αέρα, δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση”. Αυτή ήταν η απάντηση στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ερώτηση του 24h.gr αναφορικά με την εφαρμογή του νέου σχεδίου για την Ελλάδα.



Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, ότι η Ελλάδα αναμένει ένα νέο πακέτο, το οποίο θα είναι βελτιωμένο από αυτό της 21ης Ιουλίου, το αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν τόνισε πως τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αναφορικά με τη στήριξη της Ελλάδας και αυτό δεν θα ήταν και δυνατό, από τη στιγμή που εκκρεμούν οι αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν έχει ακόμη κλείσει το PSI, και δεν έχει συνταχθεί και εξετασθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.
“Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής έχουμε μακρύ δρόμο”, δηλώνει το στέλεχος, προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι να καταδειχθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος. “Το εάν η τελική λύση θα είναι κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο από την 21η Ιουλίου, κανείς δεν είναι σήμερα σε θέση να το πει”, επισημαίνει με νόημα.
Το ίδιο στέλεχος αναφέρθηκε στη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη τις τελευταίες 70 ημέρες και υπογράμμισε πως "τον Αύγουστο η Ελλάδα έχασε την μεγάλη ευκαιρία” για την ενεργοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου, καθώς ήταν ασυνεπής στο σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.
Σημειώνεται πως η τρόικα πιστεύει ότι τα πρόσθετα μέτρα, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του “επικαιροποιημένου” Μεσοπρόθεσμου, θα επαρκέσουν ώστε το δημοσιονομικό πρόγραμμα να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως θέτει ως στόχους για το 2013 έλλειμμα 11,4 δισ. ευρώ, για το 2014 έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ και για το 2015 έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, απομένουν μόλις εννέα ημέρες μέχρι την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για το εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος, και για το εάν θα υπάρξουν αντίστοιχες προσαρμογές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Θανάσης Κουκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου