Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία από την ΕΕ

Σχόλιο ιστολογίου μας : ....όταν έχεις δώσει δικαιώματα δειλίας , τέτοιες "εκθέσεις" φαντάζουν καταπέλτης ........κατά τα άλλα τι είχες Γιάννη , τι είχα πάντα........
Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/
  • Kαταπέλτης για την Τουρκία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Την καλεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο
  • Υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει χώρος για απειλές
  • Επίτροπος Διεύρυνσης:  «Υπάρχει απογοήτευση»
  • Απαντά με πρόκληση η Τουρκία



Να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να εφαρμόσει το ομώνυμο πρωτόκολλο καλεί την Άγκυρα η Κομισιόν, στην έκθεση προόδου για την Τουρκία.  Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να συνάπτει συμφωνίες με άλλες χώρες, υποδεικνύοντας στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει χώρος για απειλές. Η Τουρκία καλείται επίσης να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες στην επίλυση του κυπριακού, κάτι που θα έδινε σημαντική ώθηση στην ενταξιακή της πορεία.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση προόδου, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έγιναν από το Συμβούλιο και την Κομισιόν η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών-Μελών, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου 2006 και του Δεκεμβρίου 2010».
Ειδικότερα, αναφέρει ότι «δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στα μέσα μεταφοράς με την Κύπρο».
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης «δεν υπήρξε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για ένταξη της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ και των Διευθετήσεων Wassenaar».
Τονίζεται ακόμη ότι «ανώτατοι εκπρόσωποι της Τουρκικής Κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι οι σχέσεις με την Προεδρία της Ε.Ε θα παγώσουν για έξι μήνες, από την 1η Ιουλίου 2012, στην απουσία μιας οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, όταν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου».
Για το Κυπριακό αναφέρει πως «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στοχεύοντας σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό αναγνωρίστηκε τον Μάρτιο του 2011 στην Εκθεση Αξιολόγησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το καθεστώς των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο», επισημαίνει το κείμενο.
«Οπως τονίζεται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις δηλώσεις του Συμβουλίου, η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ενεργώς τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ενωση», τονίζεται, ενώ το κείμενο καταλήγει αναφέροντας ότι «η δέσμευση και η σταθερή συμβολή της σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι κρίσιμη».
Στο έγγραφο στρατηγικής η Κομισιόν ανησυχεί για τη πρόσφατη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο έχει καλέσει την Τουρκία να απόσχει από οποιανδήποτε απειλή, πηγή τριβών ή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζει «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Στη συνέχεια η Ε.Ε υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αναφορικά με το Κυπριακό, η Κομισιόν «καλεί τους δύο ηγέτες να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις και να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχή κατάληξη», ενώ καλεί και όλους τους πρωταγωνιστές να επικεντρωθούν στη λύση του προβλήματος. Προσθέτει ότι στη διάρκεια της εντατικής φάσης των συνομιλιών, είναι σημαντικό «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρήσουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ένα θετικό κλίμα που θα υποβοηθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συμβάλλοντας με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική διευθέτηση».
Επίτροπος Διεύρυνσης:  «Υπάρχει απογοήτευση»
«Δυστυχώς οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας δεν παρουσίασαν ουσιαστική πρόοδο για περισσότερο από ένα χρόνο. Υπάρχει απογοήτευση και από τις δύο πλευρές.», δήλωσε ο  Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στεφάν Φουλέ.
Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τις οποιεσδήποτε απειλές εναντίον της Κύπρου, και να σταματήσει να προχωρεί σε πράξεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις διαδικασίες ένταξης.
«Έχουμε διευκρινίσει ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα», συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν σε συνολικό διάλογο διευθέτησης των διαφορών, προσθέτοντας ότι σ’ αυτήν φάση έντασης, οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν κατ’ αρχήν στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και πριν την ανάληψη της προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Φούλε αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την τελωνειακή ένωση, αλλά και το θέμα των θεωρήσεων (βίζα), επισημαίνοντας ότι στο θέμα των θεωρήσεων όσο και στο θέμα της εφαρμογής του Συμφωνίας του Σένγκεν η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μαλμστρομ βρίσκεται σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Συνέδεσε δε το θέμα των θεωρήσεων μεγαλύτερης διάρκεια σε Τούρκους υπηκόους και φοιτητές με την εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία όπως είπε, καθυστερεί.

Απαντά με πρόκληση η Τουρκία
“Όσο περισσότερο ενεργούν οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αντιδρά συνεχώς” δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ Υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς τονίζοντας ότι “είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων η κατάσταση στη Μεσόγειο”
Σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μπαγίς ήταν για άλλη φορά προκλητικός. “Μας βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι η ΕΕ προστατεύει αυτούς που δεν επιθυμούν τη λύση. Η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ της λύσης. Δεν δεχόμαστε το συσχετισμό της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θα πληρώσει το αδιέξοδο ο τουρκοκυπριακός λαός”, είπε ο κ. Μπαγίς και τόνισε ότι “η έκθεση προόδου πρέπει να πάρει μορφή έκθεσης που δεν σαμποτάρεται από τις γεωτρήσεις. Υπάρχει στα τουρκικά μια έκφραση: Εριξε ένας τρελός μια πέτρα στο πηγάδι και δεν μπόρεσαν να τη βγάλουν σαράντα γνωστικοί. Το Κυπριακό πρέπει να πάψει να έχει τη μορφή αυτή. Ο κοινός νους πρέπει να επικρατήσει και στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την ΕΕ”.
Ως προς το θέμα της Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ του 2012, ο κ. Μπαγίς είπε “θέλουμε το 2012 να είναι ενωμένη η προεδρία. Αυτοί που πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν λύση είναι οι Ελληνοκύπριοι κι όχι εμείς”.
Απαντώντας σε ερώτηση αν του χρόνου θα σχολιάσει πάλι την έκθεση που θα εκδοθεί επί προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε “θα τη σχολιάσουμε και του χρόνου την έκθεση, γιατί είναι της Επιτροπής και δεν έχει σχέση με την προεδρία, δεν θα καθίσουμε απλώς στο ίδιο τραπέζι που θα είναι και η Κύπρος''.
Ως προς το πνεύμα της έκθεσης, ο κ. Μπαγίς είπε πως είναι “τσιγγούνικη στους επαίνους και υπερβολική στις επικρίσεις”.
Σημείωσε δε ότι “στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ” και ότι “οποιοσδήποτε άλλος στόχος, είναι απαράδεκτος”.
Ο κ. Μπαγίς επέκρινε και τα όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Στην Τουρκία δεν υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος που να έχει συλληφθεί για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα. Αυτοί που αναφέρονται στην έκθεση προόδου, έχουν συλληφθεί για άλλες κατηγορίες.” είπε και τόνισε: “Η Τουρκία διανύει την πιο δημοκρατική της περίοδο”.

Έντονη αντίδραση και από το τουρκικό ΥΠΕΞ
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι  “η Τουρκία  στηρίζει πλήρως τις έντονες και ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλει με αποφασιστικότητα η τουρκοκυπριακή πλευρά με βάση την προσδοκία του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό μας ξενίζει το γεγονός ότι στο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση, αναφέρεται η προσδοκία περί αύξησης της συμβολής της Τουρκίας στις συνομιλίες”,.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι “η έκθεση αναφέρεται στο θέμα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου με τρόπο μονομερή και από την οπτική γωνία της ελληνοκυπριακής πλευράς” και ότι “ενώ έχει αποδειχθεί επανειλημμένως το ότι η Τουρκία είναι υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στο Νησί, πράγμα που εκφράστηκε τόσο με το χάρτη διαδρομής που πρότεινε το 2006, όσο και με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επτροπή στη συνέχεια, με τελευταία αυτήν της Βελγικής προεδρίας, συνιστά σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι παραβλέπεται το ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες απέβησαν άκαρπες εξαιτίας της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς”.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται “με μονομερή τρόπο” και στο ζήτημα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωση καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις έρευνες και τονίζεται πως “στην έκθεση γίνεται λόγος για κυριαρχικά δικαιώματα μελών της ΕΕ, πράγμα που συνιστά πρώτον προσπάθεια επιβολής της μονομερούς ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ και δεύτερον παραβίαση των θεμελιωδών αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ. Το εν λόγω ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με την καλή γειτονία. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του Νησιού και συνομιλητές τους”.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι “μόνο έτσι είναι δυνατόν να υπάρξει πρώτον ένας συμβιβασμός που θα συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και δεύτερον η ίση κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου στους δύο λαούς που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες".
Υπενθυμίζεται επίσης η πρόταση που έκανε πρόσφατα στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και αναφέρεται ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να προσεγγίσει την πρόταση με αντίληψη δημιουργική, την επέστρεψε”.
Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική στη “μεθοδολογία” που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη της Έκθεσης, αφού "δημιουργείται η εντύπωση ότι η ΕΕ επικεντρώθηκε, όχι τόσο στα σημεία προόδου, αλλά στις προσδοκίες και τις ελλείψεις” της Τουρκίας.
Το τουρκικό υπουργείο σημειώνει επίσης ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει αυτά που της αναλογούν στο δρόμο προς την ένταση στην ΕΕ, πράγμα που είναι εξάλλου και στρατηγικός της στόχος. Ωστόσο είναι φυσικό της δικαίωμα να περιμένει από την ΕΕ να εκπληρώσει και αυτή, τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία

Δηλώσεις Ρασμούσεν
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ρασμούσεν κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να απέχει από οποιαδήποτε πηγή έντασης που θα μπορούσε να υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τόνισε επίσης πως «Αν η Αγκυρα έχει πραγματικό ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης, πρόσθεσε ο κ. Ρασμούσεν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να συμβάλει στο να πραγματοποιηθεί πρόοδος στις συνομιλίες.»
Αναφορικά με τις αμφισβητήσεις στο δικαίωμα της Κύπρου για εξεύρεση και ανόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ και των κρατών - μελών της, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου