Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Σκόπια:Η Αποτυχία της απογραφής- κακό σημάδι της συνύπαρξης των εθνοτήτων

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/

Οκτώβριος  12, 2011.

Σε ένα μακροσκελές άρθρο της, η Σβετλάνας Ουνκόφσκα, αναφέρεται  στο σκάνδαλο που προέκυψε κατά τη διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού της πΓΔΜ και τη διαμάχη που δημιουργήθηκε έπειτα από την αντίδραση της αλβανικής μειονότητας της χώρας αυτής.
                                                                                                                                 
Οι παρατυπίες που ήταν εμφανείς με στόχο τη μείωση της αριθμητικής παρουσίας του αλβανικού πληθυσμού με χονδροειδείς πρακτικές, ανάγκασαν  το σλαβικό προεδρείο της Επιτροπής Απογραφής να παραιτηθεί  συλλήβδην  και αμετάκλητα.

Η απογραφική διαδικασία τέθηκε υπό αμφισβήτηση με την υποψία της απάτης από την ίδια την πρόεδρο της  Εκλογικής Επιτροπής,  Βέσνα  Γιανέφσκα.

Η αναφερόμενη, μάλιστα,  ισχυρίστηκε ότι  η απογραφική διαδικασία με τη μέθοδο την  οποία γινότανε δημιουργούσε την εντύπωση της ανοργανωσιάς και θα προκαλούσε μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των εθνοτήτων που απαρτίζουν το κράτος των Σκοπίων.

Ταυτόχρονα,  βγήκε στη δημοσιότητα το φιάσκο του κυβερνητικού συνασπισμού,  του σλαβικού και του αλβανικού κόμματος (VMRO-DPMNE – DUI).
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν το διαδικαστικό στάδιο  της απογραφικής διαδικασίας και παραδέχθηκαν ότι  σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν παρατυπίες ειδικά στις μεικτές περιοχές (Αλβανών και Σλάβων).

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη από εδώ και πέρα, μια αλώβητης απογραφικής διαδικασίας, αφού η υπάρχουσα στατιστική υπηρεσία, η οποία ξόδεψε τεράστια ποσά, αποδείχθηκε ανίκανη για μια ρεαλιστική απογραφή.

Αντιδράσεις υπήρξαν από όλα τα κόμματα της FYROM, που επέκριναν τον τρόπο και μέθοδο της απογραφής, τόσο από το σλαβικό κυβερνητικό κόμμα όσο και το αντιπολιτευτικό σοσιαλιστικό  καθώς και από όλα τα αλβανικά αντιπολιτευτικά κόμματα καθώς και του DUI.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το σλαβικό VMRO-DPMNE  και το αλβανικό  DUI, απεκδύθηκαν τις ευθύνες τους για την απογραφική διαδικασία  και έριξαν τη όλη ευθύνη στην κακή ερμηνεία του νόμου που διέπει την απογραφή του πληθυσμού.

Ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επικρίνει τη κυβέρνηση και ρίχνει  όλο το βάρος της αποτυχίας της απογραφής στο κόμμα του Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE  :

« Ο Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE   ευθύνονται  και το συνολικό κόστος  της απογραφής που ανέρχεται σε 14 χιλιάδες ευρώ που απορρέει από το δημόσιο ταμείο και  με την  έγκριση   του αλβανικού κόμματος DUI, πήγε στον αέρα.  Οφείλει ο πρωθυπουργός να  πει δημόσια  το ακριβώς συνέβη και πως έγινε αυτό το τεράστιο απογραφικό σκάνδαλο, το οποίο εκτός από τη πολιτική , ηθική,  ποινική ευθύνη φέρνει στο προσκήνιο εκείνους τους αδίστακτους που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα», είπε η εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος  Άννα Πάβλοσκα –Ντάνεβα, αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού συνασπισμού.

--

Πηγή: Утрински весник



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου