Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σκληρότερα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα ζητά η Τρόικα και απορρίπτει τις αλλαγές του Ευ. Βενιζέλου – Στο τραπέζι ξανά η μείωση του αφορολογήτου ορίου

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Απορρίπτει η Τρόικα το σχέδιο με τις αλλαγές στα φορολογικά μέτρα που τις πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ζητά την άμεση εφαρμογή του «πακέτου» Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έβαλαν ξανά στο τραπέζι τη μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από τα 12.000 ευρώ εισόδημα, παρά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.
Οι επικεφαλής της τρόικας Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ που έφθασαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα και ενημερώθηκαν ευθύς αμέσως από τα τεχνικά κλιμάκια, διαφώνησαν με το νέο «μίγμα» των μέτρων που τις παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι δανειστές της Ελλάδας δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, πως μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί πριν από ένα μήνα ( όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Οι ξένοι φέρονται μάλιστα να απέρριψαν ως «μη ασφαλούς απόδοσης», μέτρα ύψους 3,8 δισ. από τα επιπρόσθετα 6,4 δισ. που περιλαμβάνει για φέτος το Μεσοπρόθεσμο.
Αντιρρήσεις φαίνεται να υπάρχουν και ως προς τις αποδόσεις από τις περικοπές και τα εισπρακτικά μέτρα που εφαρμόζονται στο τμήμα των Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικού ύψους κοντά 1,4 δις. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες, τα πάνω -κάτω στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έφεραν οι ανησυχίες της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας που διαπίστωσε ότι η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία ξεπέρασε τα 3,2 δις. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Τούτο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας οι οποίοι τόσο οι ίδιοι όσο και ο ο Όλι Ρεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ήταν έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στους νέους σχεδιασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι "Αποφασίσαμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και για αυτό αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα της τάξης των 3,8 δις. ευρώ". Οι διορθωτικές κινήσεις που προκλήθηκαν από τις έντονες αντιδράσεις των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την τρόικα.
Τους επικεφαλής της θα επιχειρήσει να πείσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό "να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και τους εφαρμοστικούς νόμους".
Στόχος είναι μέχρι το απόγευμα, και μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών που συνέρχεται το πρωί, να έχουν οριστικοποιηθεί: το ένα άρθρο του Μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός νόμος και το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και τα τρία είναι τα προαπαιτούμενα για να ανοίξει η συζήτηση στο σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα "ισοδύναμου αποτελέσματος" που αναγκάζεται να αναζητήσει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τις απώλειες εσόδων, είναι:
- Μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που σχεδιαζόταν επί Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο γιατί συνάντησε εντονότατες αντιδράσεις. Στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 2,4δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αντ' αυτού, η ελληνική πλευρά προτίμησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς – κεφαλικού φόρου σε μισθωτούς και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες, μέτρα που η Τρόικα αμφισβητεί ότι θα αποδώσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.
- Εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για μέτρο που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και επρόκειτο να ισχύσει από τον Οκτώβριο, με προσδοκώμενο όφελος για κρατικά ταμεία400 – 600 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν στην αναβολή της εφαρμογής του. Εναλλακτικά το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση στα 60 λεπτά το χιλιόλιτρο, που όμως επίσης η τρόικα αμφιβάλει αν θα αποφέρει το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.
Στη νέα δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, επανεξετάζονται μέτρα όπως:
- Επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν και αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, φαίνεται πως οι αντιδράσεις της Τρόικα το επαναφέρουν στο προσκήνιο.
- Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13%.
- Μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση ήταν το όριο για τον ΦΑΠ να υποχωρήσει στα 100.000 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου