Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αφορολόγητα γη και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση στους Γερμανούς βιομηχάνους

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/

image


Την πλήρη στήριξη της Γερμανίας στο τυχόν αίτημα της Ελλάδος προς την ΕΕ για την δημιουργία στη Θράκη μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης(ΕΟΖ), εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ στον ομόλογο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ΕΟΖ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι δυο υπουργοί πριν από μερικές μέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ.Ρέσλερ.


Η ειδική οικονομική ζώνη για τη Θράκη αποτελεί μια ιδέα του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης και της πρόεδρου του, Κατερίνας Καραγιάννη. Σε μια τέτοια ζώνη θα δίνονται διοικητικά και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Για παράδειγμα θα ισχύουν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, δασμολογικές ελαφρύνσεις και αφορολόγητες αγορές κτηρίων και γηπέδων από εταιρείες και όχι χαμηλοί μισθοί και ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Στη διαβεβαίωση αυτή προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Πέτρος Σελέκος, ο οποίος έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Συγκεκριμένα δήλωσε πως τα θέματα του Εργατικού Δικαίου μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς δεν θα τεθούν σε διαπραγμάτευση σχετικά με το καθεστώς που θα ισχύσει στην ΕΟΖ της Θράκης.
Η δυνατότητα στην Ελλάδα για τη δημιουργία τέτοιων ζωνών μπορεί να δοθεί βάσει εξαίρεσης που προβλέπει το άρθρο 27 της ιδρυτικής διακήρυξης της Ένωσης το 1957 στη Ρώμη που επικαιροποιήθηκε από την Συνθήκη της Λισσαβόνας το 2007. Η εξαίρεση αυτή δίνεται στα αδύναμα οικονομικά μέλη της Ένωσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρόλο που αντιβαίνει στην αρχή της ενιαίας εσωτερικής αγοράς που έχει υιοθετήσει η Ένωση.
Η ΕΟΖ στη Θράκη, λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί μέσω διμερούς νομοθετικής πράξης, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελλάδας. Η Πολωνία στη διάρκεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων το 1998 και το 2002 διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη δημιουργία 14 ειδικών οικονομικών ζωνών μέχρι το 2012 και 2017 αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου