Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

255 υπέρ - 38 κατά Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου

Από το protothema

Με την ευρεία πλειοψηφία των 255 ψήφων εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Αναλυτικά, την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου εξέφρασαν τα μέλη των Κ.Ο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου, Μιλένα Αποστολάκη και Σωτήρης Χατζηγάκης, Γιώργος Λιάνης.


Να σημειωθεί ότι από την ΝΔ καταψήφισε ο κ. Παναγιώτης Καμμένος ο οποίος διεγράφη τελικά από την ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν οι κ.κ. Χρήστος Κατσούρας και Τσετίν Μάνταζι. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθεται θέμα διαγραφή τους. 

Επιπροσθέτως, καταψήφισαν 38 βουλευτές. Πρόκειται για τους  βουλευτές του ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, εκείνους της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι (πρώην ΠΑΣΟΚ).

Απόντες ήταν οι : Κατερίνα Περλεπέ (ΠΑΣΟΚ), Τάσος Σιδηρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Σκοπελίτης (ΚΚΕ), Ζιώγας (ΚΚΕ), Μαυρίκος (ΚΚΕ) και Γρηγόρης Ψαριανός (ανεξάρτητος).

Πάντως, ο κ. Ψαριανός εξήγησε ότι «απείχα συνειδητά. Δεν ήθελα ούτε να καταψηφίσω ούτε να υπερψηφίσω».


Πως υποδέχθηκαν την υπερψήφιση της κυβέρνησης τα διεθνή ΜΜΕ

Για έναν Ηράκλειο Άθλο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Λουκάς Παπαδήμος κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters στο τηλεγράφημά του με το οποίο μετέδωσε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στην ανταπόκριση από την Αθήνα τονίζει πως το επόμενο «στοίχημα» του κυρίου Παπαδήμου είναι να πείσει τα κόμματα τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Το βρετανικό BBC αναφέρει ότι: «η ευρεία αποδοχή που συγκεντρώνει η κυβέρνηση Παπαδήμου στο Κοινοβούλιο δίνει τη δυνατότητα στο νέο σχήμα να κυβερνήσει». Με τη σειρά του όμως αναφέρεται στις «τεράστιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση καθώς καλείται να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας υιοθετώντας τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την επόμενη δόση του δανείου».

Το αμερικανικό Bloomberg αναφέρεται ομοίως στις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης μεταδίδοντας πως «επίκεινται απολύσεις 30.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο αλλά και γενική απεργία της ΓΣΕΕ ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012».

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου πήρε με άνεση ψήφο εμπιστοσύνης όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να συμμαζέψει τα οικονομικά της χώρας που επιδεινώνονται και να εγγυηθεί την επόμενη δόση του δανείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου