Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η απολογία του Hardy

Του Ν.Λυγερού 

Το αεροπλάνο δεν είχε φτάσει στον προορισμό του ενώ έγραφε ήδη για την αλλαγή φάσης.

*Τι κεφάλαιο ήταν και αυτό !

*Νοητική έκρηξη.

*Ανάφλεξη;

*Όχι… Περίμενε…

Ο Hardy ήταν ένας κλασσικός μαθηματικός, ιδιότροπος αλλά σπουδαίος και το έργο του μελετάται ακόμα εντατικά.

*Εικασία του Hardy.

*Θεώρημα Green-Tao.

*Δεκάλογος των πρώτων.

Όμως όταν έλαβε την απεγνωσμένη επιστολή του Ramanujan άλλαξε όλη η ζωή του και τα μαθηματικά του. Το γνωστό είχε συναντήσει το άγνωστο.

Εκείνη την εποχή ο Hardy ήξερε τα πάντα στη θεωρία αριθμών. Όχι με την έννοια ότι ήξερε να αποδείξει τα πάντα αλλά ότι γνώριζε όλες τις τεχνικές των ειδικών του τομέα. Ενώ ο Ramanujan δεν γνώριζε τίποτα εκτός από ένα βιβλίο ή μάλλον ένα τυπολόγιο για την ακρίβεια.

*Ramanujan's Notebooks

*Πιο μετά.

*Καλώς.

Το κεφάλαιο του συγγραφέα είχε μερικούς από τους μαθηματικούς τύπους που είχε λύσει ο Hardy από τον Ramanujan.

Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε τέτοιο θέαμα. Ήταν συναρπαστικό. Οι τύποι του Ramanujan δεν έμοιαζαν με τίποτα άλλο. Βέβαια μερικοί από αυτούς είχαν κάποιο νόημα για τον Hardy αλλά ο τρόπος παράστασής τους ήταν πραγματικά καινοτόμος και ριζοσπαστικός. Αυτό το κεφάλαιο από μόνο του έδινε μια δικαίωση όχι μόνο στην αγορά του βιβλίου αλλά στην ύπαρξή του. Αμέσως έψαξε να βρει αναφορές και μάλιστα τεχνικές για να μάθει τις μαθηματικές βάσεις αυτής της εξωπραγματικής ιστορίας μεταξύ μαθηματικών και νοημοσύνης, μεταξύ μαθηματικού και μεγαλοφυΐας. Με αυτόν τον τρόπο βρήκε το παράξενο βιβλίο του Hardy μέσα στο οποίο υπήρχαν σελίδες ολόκληρες για την σχέση του με τον Ramanujan και τις ανακαλύψεις που έκαναν μαζί. όταν κατάφερε να το φέρει στην Αγγλία.

Πριν καν τελειώσει το ογκώδες βιβλίο, ήξερε ήδη ποιο θα ήταν το επόμενο που θα μελετούσε. Δεν σταμάτησε όμως την ανάγνωσή του διότι καταλάβαινε ότι έπρεπε να απορροφήσει όλα τα νοητικά του εργαλεία. Αυτά στη συνέχεια θα του επέτρεπαν να εξερευνήσει ένα άλλον χώρο.

*Turing, Shannon, Cohen

*Chaitin στην Ολυμπία !

Είχαν μείνει δίχως χρήματα αλλά είχαν κεράσει όλο το τραπέζι προς τιμή του δημιουργού του αριθμού Ω.

*Ήταν αυτός που ήξερε για τους 10…

*Σωστά !

Όσο διάβασε το βιβλίο του, πλήθαιναν οι σημειώσεις του αλλά είχε πλαισιώσει εκείνες που αφορούσαν τους τύπους Ramanujan.

Το αεροπλάνο πετούσε πολύ πάνω από την Χαλκίδα και άθελά του έσκυψε για να δει το Κόκκινο Σπίτι. Το σκοτάδι δεν του το επέτρεψε αλλά θα άντεχε μέχρι να δει τον ήλιο της δικαιοσύνης.

Μετά από λίγο, η Αθήνα έδειξε και αυτή το ανθρώπινο φως της.

*Φωτεινή ιδιομορφία.

Δεν ξαναδιάβασε τις σημειώσεις του, ήθελε να προλάβει την καταγραφή έτσι ώστε να έχει όλα τα αρχικά στοιχεία το Τέρας.

Τα φώτα ήταν σαν τα γράμματα του βιβλίου. Ξεχώριζαν. Το καθένα μόνο του δεν είχε σημασία αλλά όλα μαζί αποκτούσαν ένα νόημα. Τα σπόρια και το ρόδι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου