Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr
Τον προβληματισμό για το αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συγκεντρώσουν από κοινού 51% του εκλογικού σώματος, ώστε μια συγκυβέρνηση να έχει πολιτική νομιμοποίηση, εξέφρασε χθες για πρώτη φορά δημοσίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της επόμενης μέρας και το πρόσωπο του πρωθυπουργού διχάζουν κορυφαία στελέχη και φέρουν σε αντιπαράθεση Συγγρού και Ιπποκράτους.
«Ο λαός δεν θέλει μονοκομματική λύση. Την απορρίπτει τη μονοκομματική λύση. Όμως το θέμα δεν είναι να σχηματίζεται μια κυβέρνηση οριακή στη βουλή.
Το θέμα είναι τι νομιμοποίηση έχει, τι εντολή δίνει ο ελληνικός λαός. Ό,τι μας πει ο ελληνικός λαός θα κάνουμε, ό,τι πει ο ελληνικός λαός θα γίνει. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες όμως να δώσουν μια καθαρή απάντηση, να αποφασίσουν έτσι ή αλλιώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε με νόημα: «Δεν μπορεί να είμαστε στο μεταίχμιο. Δεν μπορεί να πάμε να κάνουμε μια τεχνητή πλειοψηφία η οποία θα πάρει ποιες αποφάσεις και για πόσο καιρό; Άρα δεν χρειάζεται απλά και μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειάζεται νομιμοποίηση. Ούτε να θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα της εξουσίας, θα μείνει πάντα στην κυβέρνηση, απλώς ψάχνουμε να βρούμε τον άλλο εταίρο. Δεν είναι δεδομένο το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε μια κυβέρνηση αν ο λαός το θέλει και αν διαμορφωθούν συνθήκες οι οποίες έχουν νόημα, δίνουν νόημα, δίνουν λύση».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για πρώτη φορά δημοσίως την ανησυχία που επικρατεί σε επιτελεία εντός και εκτός Ελλάδος, μήπως τα δυο κόμματα εξουσίας δεν συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 50+1% και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν την πολιτική νομιμοποίηση να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτική πλειοψηφία – όχι συνταγματική, δηλαδή άνω των 180 ψήφων, αλλά άνω των 151 – συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα και με ποσοστό ίσως και κάτω του 40%, πολύ περισσότερο που ο νέος εκλογικός νόμος Παυλόπουλου δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα 50 αντί για 40 έδρες που έδινε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη.
Κυβέρνηση συνεργασίας που τα δυο μεγάλα κόμματα που τυχόν θα την αποτελούν δεν συγκεντρώνει το 51% δεν θα είναι απλώς κυβέρνηση χωρίς καμία προοπτική, χωρίς καμία εγγύηση πολιτικής σταθερότητας, αλλά θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, πιθανόν σε πρόβλημα της σχέσης της χώρας με τους δανειστές, ενώ θα βαθύνει την οικονομική κρίση. Για μια ευρύτερη πλειοψηφία άλλωστε, τα ίδια κέντρα, αλλά πιθανόν και τα μεγάλα κόμματα, θα ήθελαν στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, με τον Φώτη Κουβέλη να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά ο ίδιος να διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Λουκά Παπαδήμου στην εξουσία ενώ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής μίλησε και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο νυν πρωθυπουργός ωστόσο, έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι διαθέσιμος, τουλάχιστον με τους σημερινούς όρους. Σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση του Χρήστου Παπουτσή, που άφησε σοβαρές αιχμές κατά της ηγεσίας. «Είναι αδιανόητο ορισμένοι δικοί μας να σπεύδουν να εκδηλώσουν προθυμία συμμετοχής σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά που αρνείται κάθε μορφή συνεργασίας ακόμα και τα ομογάλακτα κόμματα της δεξιάς», είπε, λίγο αφού είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταδίκασε την επιθυμία κάποιων να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ σε «δεκανίκι της Δεξιάς».
Σημειώνοντας ότι μόνο μετά τις εκλογές, μπορεί να γίνει συζήτηση για πιθανά προοδευτικά σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας, υποστήριξε πως αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται να οξυνθούν οι τόνοι, να ενταθεί η πόλωση και να τεθούν πιο δραματικά διλήμματα για το μέλλον της χώρας αν δεν υπάρχει κυβερνητική λύση από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου