Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr
Σε μια κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Η νέα προσφυγή στις κάλπες είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στη σύσκεψη των αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στη συνέχεια στις κατ΄ ιδίαν επαφές του κ. Παπούλια με τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι καλεί σε νέα σύσκεψη για τις 7.30 σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου και Κουβέλη.
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν άμεση: «Δεν θα γίνουμε το αριστερό άλλοθι», τόνιζαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα διέρρεαν την έντονη δυσφορία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για αυτή τη συνάντηση από τον Κάρολο Παπούλια. «Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προσέλθει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Με το δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και με τη θέση που έχουν εκφράσει οι πρόεδροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πως δεν θα μετέχουν σε οικουμενική κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή ή την ανοχή του δεύτερου κόμματος η νέα προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας για την εξεύρεση λύσης έστω και την ύστατη στιγμή είναι πολύ πιθανό να τιναχθεί στον αέρα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν ιδιαιτέρως βαρύ. Οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς κατηγόρησαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι αρνείται όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Κάρολος Παπούλιας, έχοντας δίπλα του ένα σημείωμα του Λουκά Παπαδήμου για τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς: «Θα κάνω το κάθε τι γιατί ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και ελλοχεύουν κίνδυνοι».
Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Δευτέρα το βράδυ. Το αδιέξοδο στις συζητήσεις και η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στους διαλόγους που διέρρευσαν τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή υπηρεσιακή κυβέρνηση
Στο προεδρικό Μέγαρο είναι έκδηλη η ανησυχία μετά το αδιέξοδο που έχει προκύψει και ήδη εξετάζονται δύο σενάρια ενώ δεν αποκλείεται το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Ο Κάρολος Παπούλιας δεν αποκλείεται να προτείνει στους αρχηγούς να συσταθεί κυβέρνηση προσωπικοτήτων, η οποία θα έχει διάρκεια λίγων μηνών και θα ζητήσει την στήριξη ή την ανοχή των κομμάτων. Το επόμενο σχέδιο είναι να ακολουθήσει ο Κάρολος Παπούλιας τα όσα ορίζει το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Ο Πρόεδρος πρέπει να επιλέξει μεταξύ των: Ρένας Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Παναγιώτη Πικραμμένου (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).
Στις 17 Μαΐου και ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου