Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Κύπρος:Σάλος με τα περί εμπλοκής του Μ.Ιερωνυμίδη στην κινεζική επένδυση στη Λάρνακα


Ο διευθυντής επικοινωνίας της Hermes Airport δήλωσε ότι στην αντίληψη της Hermes ήταν πως στις διάφορες συναντήσεις που έγιναν, ο κ. Ιερονυμίδης δεν εκπροσωπούσε το κράτος.

Λευκωσία: Την ένοντη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης έχειν προκαλέσει δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο υψηλόβαθμο στέλεχος του Προεδρικού φαίνεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση της επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας από Κινέζους επιχειρηματίες, ζητώντας παράλληλα διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Ιερωνυμίδης, φέρεται να εμπλέκεται στην προώθηση των σχεδίων των Κινέζων επενδυτών.


Μάλιστα, οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Ιερωνυμίδη να έχει προσωπικό συμφέρον από την προώθηση των σχεδίων. Συγκεκριμένα η σύζυγός του φαίνεται να ήταν συνδιευθύντρια στην εταιρεία μέσω της οποίας συμφωνήθηκε η κινεζική ανάπτυξη στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, ο ίδιος έχει λόγο και ρόλο στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Κινέζους και στον καθορισμό των όρων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Hermes Airport, Αδάμος Ασπρής, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι στην αντίληψη της Hermes ήταν πως στις διάφορες συναντήσεις που έγιναν, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Ιερωνυμίδης, δεν εκπροσωπούσε το κράτος υπό οποιοδήποτε ρόλο.

Διερεύνηση ζητούν τα κόμματα

«Για μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο αγγίζει, για άλλη μια φορά, την κορυφή της κυβέρνησης», κάνει λόγο ο ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη, αναφέρεται: «Προφανώς, μια πολυδιαφημιζόμενη επένδυση έχει πέσει θύμα προσωπικών συμφερόντων κύκλων του Προεδρικού. Προφανώς, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παραχώρηση του παλαιού αεροδρομίου σε μια εταιρεία με ανύπαρκτο μετοχικό κεφάλαιο και η οποία σε ποσοστό 51% ανήκει σε αγνώστους. Προφανώς, η κυβέρνηση επέλεξε για άλλη μια φορά την οδό της αδιαφάνειας και της αναξιοπιστίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ συνεχίζει ανφέροντας ότι «προφανώς, το Προεδρικό Μέγαρο, επί ημερών Χριστόφια-ΑΚΕΛ, έχει μετατραπεί σε κέντρο της διαπλοκής και των σκανδάλων».

«Εάν μάλιστα προβληθεί ο ισχυρισμός ότι ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας μετείχε στις διαπραγματεύσεις όχι ως εκπρόσωπος του Προέδρου, αλλά ως εκπρόσωπος προσωπικών συμφερόντων, τότε το ζήτημα αποκτά ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις» υποδεικνύει ο Χάρης Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολιτειακοί θεσμοί και το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας και αμφισβήτησης».

«Η κυβέρνηση καλείται να δώσει πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι προϊόν έρευνας από ανεξάρτητους και αξιόπιστους φορείς εφαρμόζοντας τους νόμους και κανονισμούς, καθώς και τις αρχές της διαφάνειας και αμεροληψίας».

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η «αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των θεσμών του κράτους, ώστε να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι αρχές της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας και να αποτρέπονται περιπτώσεις διαπλοκής και διαφθοράς».

Με ανακοίνωσή του το Κ.Σ. ΕΔΕΚ απαιτεί «πειστικές απαντήσεις ποια η σχέση του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων στην Κύπρο», ενώ διερωτάται εάν «είναι αρμοδιότητα του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας η ενασχόληση ή η διευκόλυνση, ή η προαγωγή παρόμοιου είδους επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Δεν είναι αρκετό να δοθούν απαντήσεις. Οι απαντήσεις πρέπει κυρίως να είναι πειστικές και τεκμηριωμένες. Διαφορετικά το ζήτημα που προκύπτει είναι εξαιρετικά σοβαρό και η διερεύνηση είναι απολύτως επιβεβλημένη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ που ζητεί την μέχρι τέλους πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι «ο τόπος και η οικονομία μας έχουν ανάγκη από στρατηγικές επενδύσεις όμως η κοινωνία και οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για διαφάνεια και αξιοκρατία στις διαδικασίες υλοποίησης τους.

«Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο», συνέχισε, «απαιτούν πειστικές απαντήσεις οι οποίες θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των διαδικασιών για την επένδυση».

«Η προσέλκυση, υποδοχή, προώθηση και υποστήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Κύπρο πρέπει να διέπεται από αυστηρή διαφάνεια και να γίνεται με όρους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας.

Με την παροιμία «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» σχολίασε το θέμα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, που τόνισε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη και οφείλει να εξηγήσει πως συνέβη κι ακόμη μία φορά στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας να διαχειρίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα κατά τρόπο που το λιγότερο δημιουργεί βάσιμες και εύλογες υποψίες».

«Ουδέν μεμπτόν» απαντά η κυβέρνηση

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο μέχρι σήμερα χειρισμό της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της κινεζικής επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, απαντά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

Το Υπουργείο τονίζει πως από τη στιγμή που έγινε η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο ακολουθήθηκαν πιστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως ο πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα δεν είχε, ούτε θα μπορούσε να έχει, οποιοδήποτε θεσμικό ή άλλο ρόλο, ούτε και οποιαδήποτε συμμετοχή στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ζήτημα το χειρίστηκε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων με βάση τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, το μόνο ουσιαστικό ζήτημα που αφορά στους χειρισμούς του Υπουργείου και της κυβέρνησης το οποίο εγείρεται στο εν λόγω δημοσίευμα είναι το ερώτημα του πώς μπόρεσε η κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει σαφή εικόνα για το ποιοι ήταν οι πραγματικοί μέτοχοι της εταιρείας Far Eastern Phoenix Ltd.

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης, από τον περασμένο Μάιο, ζήτησε να διευκρινιστεί σε ποιον ανήκαν οι μετοχές, οι οποίες δεν ήταν ονομαστικές, για να πάρουμε βεβαίωση από το δικηγορικό γραφείο το οποίο χειρίζεται το εν λόγω ζήτημα ότι και οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στον Κινέζο επιχειρηματία Γιάνγκ Κι», σημειώνεται.

Προστίθεται πως έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης όπως και διυπουργική επιτροπή για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για το όλο θέμα.

«Όλοι οι χειρισμοί μέχρι σήμερα έγιναν νομότυπα και σε συνεχή επαφή με το Γενικό Εισαγγελέα. Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι οποιαδήποτε τελική απόφαση για το θέμα αυτό θα σταλεί και στη Νομική Υπηρεσία για γνωμοδότηση», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι σήμερα κριτική που το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και η κυβέρνηση έχουν δεχθεί για την εν λόγω επένδυση επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν και είναι πολύ προσηλωμένη στην τήρηση των νενομισμένων διαδικασιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης.

H συγκεκριμένη επένδυση θα αξιολογηθεί, όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι συμφέρουσα για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως κατά την αξιολόγηση θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα. «Εάν κριθεί ότι είναι συμφέρουσα και νομότυπη θα ήταν κρίμα να υποσκαφθεί από σκοπιμότητες και αντιδράσεις που δεν έχουν σχέση με την ουσία της εξέτασης της υλοποίησης αυτής της μεγάλης επένδυσης», αναφέρεται.

Θέλουμε, προστίθεται, να υπενθυμίσουμε ότι τόσο οι δημοτικές Αρχές της Λάρνακας όσο και ο CIPA και η κυπριακή κοινωνία ολόκληρη έχουν αντιμετωπίσει με ενθουσιασμό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επένδυσης η οποία θα έχει, αν υλοποιηθεί με τους σωστούς όρους, οφέλη για την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα για την επαρχία της Λάρνακας.

ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου