Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Κινδυνεύει το «Ανάκτορο του Οδυσσέα» στην Ιθάκη

Με μία δραματική επιστολή, η αρχαιολόγος Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, διευθύντρια και υπεύθυνη της ανασκαφής στον Άγιο Αθανάσιο Ιθάκης, η οποία πιθανολογείται ότι έχει αποκαλύψει το ανάκτορο του Οδυσσέα, κάνει λόγο για κίνδυνο καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου από την αδιαφορία της πολιτείας και την έλλειψη χρηματοδότησης.


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αν αναλογιστεί κάποιος το τι μπορεί να σημαίνει μία τέτοια ανακάλυψη για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.


Η επιστολή της κας. Λίτσας Κοντορλή - Παπαδοπούλου

Ως διευθύντρια και υπεύθυνη της διενεργούμενης για 17 χρόνια (1994- 2011) υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρχαιολογικής ανασκαφής στην θέση Άγιος Αθανάσιος-Σχολή Ομήρου Β. Ιθάκης, όπου έχει αποκαλυφθεί σε προϊστορική ακρόπολη το ανάκτορο του Οδυσσέα, απευθύνω έκκληση προς κάθε αρμόδιο παράγοντα, κρατικό και ιδιωτικό φορέα και προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας για βοήθεια με οιονδήποτε τρόπο, ώστε να προστατευθούν από την εγκατάλειψη και την καταστροφή οι προαναφερθείσες σημαντικές για την Ιθάκη και γενικότερα για τη χώρα αρχαιότητες.

Για ενημέρωσή σας αναφέρω ότι:

1)       Λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών των κονδυλίων ανασκαφών του Παν/μίου Ιωαννίνων, το ανασκαφικό πρόγραμμα έχει διακοπεί από τον Μάιο του 2011.

2)       Για τις δυσκολίες συνέχισης χρηματοδότησης του ανασκαφικού προγράμματος Ιθάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του(αριθ. Πρωτ. ΥΠΠΟΤ 2612/19.4.2012) την Γενική Γραμματέα κ. Λ.Μενδώνη, διαβεβαιώνοντας όμως ότι “το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένει αμείωτο για την πρόοδο των ανασκαφών στην Ιθάκη και κυρίως για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων στη Σχολή Ομήρου καθώς και για τη συντήρηση και προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων”. Επισημαίνει και υπενθυμίζει στο ίδιο έγγραφο ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιχορήγησε για 17 ολόκληρα χρόνια την ανασκαφή, πλήρωσε μεγάλο μέρος της δαπάνης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου, έστειλε μέχρι τώρα προκειμένου να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση, δύο εγγυητικές επιστολές και αναλυτικό κοστολόγιο εργασιών, αλλά το θέμα παραμένει στάσιμο και άλυτο, παρακαλεί δε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την ελληνική Πολιτεία, ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν για την προστασία και την ανάπλαση του χώρου του οδυσσειακού ανακτόρου.

3)      Η Προγραμματική Σύμβαση υπογεγραμμένη μεταξύ Περιφέρειας Ιόνιων νήσων-Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπουργείου Πολιτισμού για προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων στην Σχολή Ομήρου με προβλεπόμενη επιχορήγηση από την Περιφέρεια 115.000 ευρώ, δεν υλοποιείται από το 2009 και παρακωλύεται η εκταμίευση των χρημάτων ,λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών και συνεχών αναβολών και τροποποιήσεών της..

4)      Δεν είναι κατανοητό με ποιά λογική και επιχειρηματολογία έχει εγκαταλειφθεί και καταστρέφεται ο «σημαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος, επειδή μερικοί, μεταξύ των οποίων και μη αρχαιολόγοι δεν συμφωνούν με την επίσημη, έγκριτη και στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας διατυπωθείσα άποψη των πανεπιστημιακών αρχαιολόγων-ανασκαφέων και ειδικών μελετητών της μυκηναϊκής εποχής για την ταύτιση της σημερινής Ιθάκης με την Ομηρική και την ανακάλυψη του οδυσσειακού ανακτόρου στην Σχολή Ομήρου, -άποψη τεκμηριωμένη επιστημονικά και στην οποία εμμένουμε – που έχει γίνει αποδεκτή απο ειδικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες. Γιατί άραγε ,με την ίδια λογική , δεν θα έπρεπε να έχει εγκαταλειφθεί και η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας και του ανακτόρου του Νέστορος στην Πύλο, επειδή μερικοί επιστήμονες ακόμη διαφωνούν και αμφισβητούν την ταυτότητά τους και την άποψη των ανασκαφέων τους ; Όμως αυτό συμβαίνει στην Ιθάκη!

5)      Εν όψει της τουριστικής περιόδου, έχω αποστείλει έγγραφο στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλονιάς, με το οποίο τον παρακαλώ να απαγορεύσει την επίσκεψη και την ξενάγηση τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο Σχολής Ομήρου, επειδή, όχι από δική μου υπαιτιότητα, καθυστερεί η υλοποίηση της προγραμματικής     σύμβασης, που προβλέπει προστασία και ανάδειξη των μνημείων και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφής τους αλλά και ατυχημάτων, για τα οποία δεν θα έχω την ευθύνη.

6)      Τελειώνοντας, κάνω έκκληση για υποστήριξη και βοήθεια. Ο Όμηρος και ο Οδυσσέας ακόμη απορούν, αντικρίζοντας τα ωραία γλυπτά στο Βαθύ, γιατί άραγε έπρεπε να στηθούν τα αγάλματα , προκειμένου να αποδειχθεί το αυτονόητο για την ταυτότητα της Ομηρικής Ιθάκης και του οδυσσειακού ανακτόρου.

Καταλήγω με μια φράση από το προαναφερθέν έγγραφο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων “Νομίζω είναι καιρός, να αφήσουμε πίσω, ότι αρνητικό εμποδίζει το έργο αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά. Η πατρίδα μας περνάει μεγάλη κρίση και ο πολιτισμός και τα μνημεία μπορούν να δώσουν ώθηση για δημιουργία, αισιοδοξία και οικονομική ανάταξη. Ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας περιμένει το ενδιαφέρον μας για το όμορφο νησί του…”

Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας

ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου