Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Der Spiegel: «Η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση»

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία».
Στο εκτενές δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι με δηλώσεις του τύπου «οι διαπαραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος», η Τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο «ναι» στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του ποσού.

«Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει η κυβέρνηση να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο ύψους τριών δισ. ευρώ, το οποίο λήγει. Το παράδοξο σχέδιο: η ΕΚΤ διοχετεύει η ίδια τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να πληρώσει στην ΕΚΤ το ομόλογο. Η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται» εξηγεί το γερμανικό περιοδικό.
Και υπενθυμίζει ότι εδώ και δύο εβδομάδες η ΕΚΤ δεν αποδέχεται πλέον ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί αυτήν ακριβώς την πρακτική.
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και η πολιτική νίπτει τας χείρας της» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν τον EFSF και τον ESM, για να έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών. Ωστόσο, περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής για τους πολιτικούς. Η καγκελάριος Μέρκελ θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της γερμανικής Βουλής. Με δεδομένη την οξεία επίθεση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών εναντίον της Ελλάδας, η καγκελάριος θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σοβαρή κυβερνητική κρίση».

Και καταλήγει: «Εδώ και εβδομάδες ήταν σαφές ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα μέσα στο καλοκαίρι. Δεν υπήρχε έκτακτο σχέδιο. Όλοι είχαν εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως υποστήριξε την Τετάρτη αξιωματούχος της ΕΕ, η έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πριν την παραπάνω ημερομηνία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου