Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Το Σούνιο γίνεται προσβάσιμο σε όλους

Αποδέκτης ανησυχίας αλλά και αρνητικών σχολίων στο Διαδίκτυο έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αφορμή τις εργασίες που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Επισκέπτες παρακολουθούν εργάτες να ξηλώνουν την παλιά, λιθόστρωτη διαδρομή και στη θέση της να στρώνεται συμπαγής κατασκευή «από τσιμέντο». 

Για το θέμα αυτό έκαναν δηλώσεις η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η προϊσταμένη της Β΄ ΕΠΚΑ Ελένη Ανδρίκου, προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες διευκρινίσεις. Και, όντως, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, δεν συμβαίνει κάτι εξαιρετικό στο Σούνιο, αφού η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να κατασκευάσει ασφαλή πρόσβαση στον χώρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πεπαλαιωμένο λιθόστρωτο είχε κριθεί εντελώς ακατάλληλο. «Το Σούνιο ήταν απαγορευτικό όχι μόνο για τα άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο αλλά και για ηλικιωμένους ή για ανθρώπους που χρησιμοποιούν μπαστούνι. Τακτικά είχαμε τραυματισμούς από ανθρώπους που έπεφταν», υπογραμμίζει η κ. Ανδρίκου. Η διαμόρφωση νέας όδευσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και εκτελείται από τον περασμένο Ιούνιο. «Θέλουμε να καταστήσουμε κατανοητό στους επισκέπτες πως το Σούνιο δεν είναι μόνο το ιερό του Ποσειδώνος, εδώ υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος».

Με την παρέμβαση, τα αμαξίδια θα μπορούν να φτάνουν σε στάση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του τείχους αλλά όχι και στο ίδιο το ιερό του Ποσειδώνα, καθώς η κλίση του εδάφους στο σημείο εκείνο είναι απαγορευτική. Από τη στάση θα υπάρχει θέαση τόσο του ναού όσο και του αρχαίου οικισμού. Οσο για το υλικό δεν είναι τσιμέντο. «Πρόκειται για χυτό υλικό που περιλαμβάνει ελάχιστο τσιμέντο καθώς και κεραμάλευρο, χρωστική, χαλίκι και άλλα υλικά», εξηγεί η κ. Ανδρίκου. «Είναι στο πρότυπο ανάλογων διαδρομών που υλοποιήθηκαν στην Ακρόπολη και στο Ολυμπιείο», καθησυχάζει με τη σειρά της η κ. Μενδώνη. Η νέα πρόσβαση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου