Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος προτείνει ο Α. Τσίπρας

Μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση για το χρέος ζητά επιμόνως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρότεινε, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για το θέμα ώστε, όπως είπε «να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953. 

Για να δοθεί τέλος στη σημερινή, επικίνδυνη πορεία της Ελλάδας στην κόψη του ξυραφιού που απειλεί, όχι μόνον την ίδια αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο πρόβλημα. Χαρακτήρισε ανεύθυνες τις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, «κερδοσκοπούν πολιτικά με την επιστροφή στη δραχμή. Αποσταθεροποιώντας τη χώρα, αποτρέποντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και τορπιλίζοντας την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας». 

Πρόσθεσε ότι «το ελληνικό χρέος, βέβαια, είχε καταστεί μη βιώσιμο από καιρό πριν. Όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε για τα επόμενα χρόνια. Όταν δηλαδή ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ένας προϋπολογισμός που καταδικάζει τη χώρα στην ύφεση, που καταστρέφει κάθε προοπτική ανάκαμψης, που επιτείνει την αβεβαιότητα και απωθεί τις επενδύσεις». Επανέλαβε δε ότι «με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, η  Ευρωπαϊκή ηγεσία ανέστειλε την οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους της χώρας, αλλά με τον τρόπο αυτό, παρέτεινε την αβεβαιότητα».

Κατά τον κ. Τσίπρα η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης, αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ. 

«Όποιος αυτό δεν το βλέπει απλώς εθελοτυφλεί. Προϋποθέτει, δηλαδή, αλλαγή προτεραιοτήτων στην άσκηση πολιτικής. Η εφαρμογή των διαδοχικών Μνημονίων την τελευταία διετία έχει αποδείξει ότι η υφεσιακή λιτότητα τροφοδοτεί τη δανειακή επιβάρυνση.  Όχι γιατί η Ελλάδα αποτυγχάνει να εφαρμόσει τα προγράμματα λιτότητας.
Αλλά ακριβώς επειδή τα εφαρμόζει» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει και έχει εκπονήσει «ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, για την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, με τους εταίρους μας.
Όχι, όμως, για να αναπαράξουμε τα ενδογενή αίτια της κρίσης. Όπως προσπαθούν τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά για να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και οριστικά». 

Προσδιορίζοντας το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αναστολή, moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους, έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Οξύνοντας την επίθεση στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική. 

Το σχέδιο αυτό, το σκιαγράφησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο  περιοδικό Der Spiegel. 

Και το σχέδιο αυτό τιτλοφορείται, «ολόκληρη η Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη. Αυτό το σχέδιο έχει θεμέλιο λίθο την εφαρμογή αέναης λιτότητας με άπιαστους στόχους».

Βάζοντας ακόμη πιο πολύ στο στόχαστρό του την τρικομματική κυβέρνηση, είπε επιδίωξή της είναι «να εδραιώσει την πολιτική επικυριαρχία, αυτού που εμείς αποκαλούμε το «τρίγωνο της αμαρτίας»: χρεοκοπημένοι καναλάρχες, πολυπράγμονες τραπεζίτες και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Που λειτουργεί ως στυλοβάτης και όχημα της κλεπτοκρατίας».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε θέλει «να μην αλλάξει τίποτα στην κορυφή της πολιτικής και οικονομικής πυραμίδας, σαρώνοντας τη βάση της. Τον μέσο Έλληνα πολίτη. Για να διασωθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της δημοσιονομικής εκτροπής: Το καρτέλ της οικονομικής ολιγαρχίας. Των κρατικοδίατων εργολάβων και προμηθευτών. Που υπερκοστολογούν τις εργολαβίες και τις αναθέσεις του δημοσίου. Των τραπεζιτών. Που έριξαν έξω τις τράπεζές τους. Με θαλασσοδάνεια προς τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και το επιχειρηματικό κατεστημένο».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας είναι «να αρχίσει η σταθεροποίηση και η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, ανάκαμψη των εισοδημάτων. Αρχίζοντας με την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, όπως αυτή που αφορά στον κατώτατο μισθό, που πρέπει να επανέλθει στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011. Όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας».

Θέτοντας προτεραιότητες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μία κυβέρνησή του, θα χτυπήσει:

- την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από ένα εδραιωμένο καρτέλ διαπλεκόμενων επιχειρηματικών και μηντιακών συμφερόντων,

- τη διάβρωση της δημόσιας διοίκησης από την κομματική-πελατειακή διαφθορά και αναξιοκρατία.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», το ετήσιο κόστος από τη διαφθορά στην Ελλάδα ανέρχεται στα €14 δις.

Η πολυνομία, η πολιτική αυθαιρεσία, η υποκατάσταση της νομοθεσίας με υπουργικές εγκυκλίους, αλλά και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Είναι στοιχεία διευκόλυνσης της πελατειακής συναλλαγής στη δημόσια διοίκηση.

- τη μετατροπή του φορολογικού συστήματος σε προστατευόμενο από το πολιτικό κατεστημένο «βιότοπο της διαπλοκής». Με στοχευμένες φοροαπαλλαγές.  Και την επιτήδεια ανοχή στη μεγάλη, κυρίως, φοροδιαφυγή. Η λίστα Λαγκάρντ το αποδεικνύει. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι πρόσθετη απόδειξη. Η  υπερφορολόγηση είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τη φοροδιαφυγή. Και αποκαλύπτει, επίσης, την πολιτική υποκρισία των δανειστών: Τη στιγμή που εγκαλούν τους πλούσιους στην Ελλάδα. Και σωστά. Ότι δεν πληρώνουν φόρους. Η τρόικα επιβάλει τη φορολογική ασυλία τους.

Για τις επενδύσεις
 
Κατά τον κ. Τσίπρα «κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης. Σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπιζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση. Αλλά το καρτέλ της διαπλοκής. Το οποίο λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο. Και γι’ αυτό, κανείς σοβαρός πολιτικός αναλυτής δεν πιστεύει ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τον γκρεμό εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που την έριξαν σ’ αυτόν.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Που σήμερα συγκυβερνούν.

- Εκείνοι έχουν την τεχνογνωσία του καταστροφικού αδιεξόδου. Στο οποίο, με πράξεις και παραλείψεις τους, οδήγησαν τη χώρα.

Εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της ανατροπής των συνθηκών της κρίσης.

- Εκείνοι έχουν την τεχνογνωσία της αδιαφάνειας του πελατειακού κράτους, σε όλα τα επίπεδα.

Εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ισονομίας.

- Εκείνοι έχουν την τεχνογνωσία της οικονομίας των καρτέλ.

Εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της πλουραλιστικής οικονομίας».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων, διευκρινίζοντας: «Δεν είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων φυσικών μονοπωλίων και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων. Με εγγυημένο αρχικό κέρδος για τον ιδιώτη. Και πολλαπλάσιο κέρδος στη συνέχεια. Με την αύξηση των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Στο νερό, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο».

Εξήγγειλε δε την ίδρυση δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, «η οποία θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συντονισμένη προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιστροφή της ύφεσης.  Γιατί είναι δημαγωγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκαλεί μια τόσο βαθειά και παρατεταμένη ύφεση με μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις. Που δεν μπορούν και δεν θα πραγματοποιηθούν σε τόσο μεγάλη κλίμακα».
 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου