Πάνω που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστεψαν πως έχουν «τιθασεύσει» την
κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που μετρά ήδη τρία χρόνια, ένα νέο πρόβλημα
αναδύεται αυτό της Κύπρου. Ένα φαινομενικά μικρό πρόβλημα, που δεν
μπορεί ωστόσο να αγνοηθεί, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη.
Επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, το Reuters αναφέρει ότι με ένα πακέτο στήριξης ύψους 17 δισ. ευρώ το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί στο 140%-150% του ΑΕΠ.Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ, όμως, θα πρέπει το χρέος της χώρας να θεωρείται «βιώσιμο», δηλαδή να υπάρχει στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι τρόποι αποπληρωμής των χρεών είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι: ιδιωτικοποιήσεις, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση της φορολογίας και θεμελιώδης μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνει το πρακτορείο, «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκ των οποίων και ο Όλι Ρεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής ζημιών στους πιστωτές της κυπριακής κυβέρνησης».
Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, «υπάρχουν μόνο τρία αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία από τα οποία συνολικά θα μπορούσαν να αντληθούν έως 3 δισ. ευρώ», αναφέρει το Reuters.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να κριθεί αναγκαία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων βρίσκεται στα χέρια των κυπριακών τραπεζών, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαγραφή θα επιδεινώσει άλλα προβλήματα», υποστηρίζει το πρακτορείο, σημειώνοντας πως μία ακόμη δυσκολία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κυπριακών ομολόγων υπόκειται σε βρετανικό Δίκαιο.
«Η Ευρωζώνη βρίσκεται κατά συνέπεια αντιμέτωπη με ένα γρίφο. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για να τετραγωνιστεί ο κυπριακός κύκλος: το φυσικό αέριο», σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει: «Η χώρα δεν αναμένεται να ξεκινήσει εξαγωγές πριν από το 2019. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την τιτλοποίηση αναμενόμενων μελλοντικών εσόδων».
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου