Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το αν και κατά πόσο μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει και κατ’ επέκταση να σώσει την Κύπρο από το οικονομικό αδιέξοδο.
Η μαρτυρική και πολύπαθη Κύπρος βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε κοντά στην πτώχευση και αναζητεί απεγνωσμένα «φίλους» που θα μπορέσουν να τη στηρίξουν και να ολοκληρώσουν την αντίστασή τους απέναντί στα θέλω της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Από τη στιγμή που η «μητέρα Ελλάδα» έχει ήδη «παραδοθεί» στο Βερολίνο και αδυνατεί να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, οι Κύπριοι στρέφονται προς τη Ρωσία.
Οι σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου είναι ιδιαίτερα στενές κυρίως στον οικονομικό τομέα, μιας και αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν τα χρήματά τους στη Μεγαλόνησο.
Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το να βάλει το «χέρι στην τσέπη» και να δώσει τα 5 δισ. που έχει ανάγκη η κυπριακή κυβέρνηση.
Η Ρωσία λοιπόν δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να εμπλακεί στην Κυπριακή κρίση διότι:
1. Η απόφαση του Eurogroup συμφέρει τη Μόσχα, μιας και το Ρωσικό τραπεζικό σύστημα θα επιθυμούσε να αποδυναμωθεί το Κυπριακό, καθώς θα γινόταν επαναπατρισμός κεφαλαίων και έλεγχος των Ρώσων επιχειρηματιών που θα είχαν τα χρήματά τους εκτός Ρωσίας.
2. Αν η φορολογία αυξηθεί στην Κύπρο, η Ρωσία σε συνδυασμό με την ασφάλεια και την χαμηλή φορολογία θα έχει άμεσα οφέλη.
3. Είναι αδιανόητο για μία χώρα εκτός Ευρωζώνης να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση σε μία χώρα εντός. Η Κύπρος δεσμεύεται από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες την ίδια στιγμή που οποιαδήποτε βοήθεια από την Ρωσία θα είχε ομολογιακό χαρακτήρα στο θέμα της δέσμευσης. Θα είχε δηλαδή την κατώτατη διασφάλιση.
4. Το Κρεμλίνο δεν εμπιστεύεται για κανέναν λόγο το νέο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θεωρείται μάλιστα «εχθρός» λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τη «Δύση». Ο υπουργός Οικονομικών της Νήσου Σαρρής, έρμαιο συμφερόντων, χωρίς βούληση και υποχείριο ξένων δυνάμεων. Άλλωστε οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν εξ αρχής ότι δεν θεωρούν ικανή την δέσμευση του για οποιαδήποτε συμφωνία, ούτε καν της κυβέρνησης. Τον χρησιμοποιούν απλώς ως ταχυδρόμο με μειωμένο μάλιστα βαθμό αποκάλυψης των όποιων σχεδίων.
Γιατί να βοηθήσουν οι Ρώσοι
Μπορεί οι λόγοι για να μην βοηθήσει η Ρωσία την Κύπρο να είναι πολλοί, ωστόσο υπάρχουν άλλοι, πολύ λιγότεροι, που την αναγκάζουν να σκεφτεί σοβαρά να βοηθήσει τους ομόθρησκους «αδερφούς Κυπρίους».
1. Αν η Ρωσία καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με την Κύπρο για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, τότε το «όνειρο» της Μόσχας για έξοδο στη Μεσόγειο γίνεται πραγματικότητα.
2. Στρατιωτικά η Κύπρος έχει τεράστια σημασία για την Ρωσία. Είναι η μοναδική διέξοδος από τον σφιχτό εναγκαλισμό με χώρες του ΝΑΤΟ που συνιστά περικύκλωση χωρίς διέξοδο.
Ο κύριος λόγος λοιπόν της οποιασδήποτε βοήθειας είναι πρωτίστως γεωπολιτικός και στην συνέχεια ενεργειακός – οικονομικός.
Παράλληλα οι Ρώσοι θα «κυκλώσουν» ενεργειακά την κεντρική Ευρώπη, η οποία επιμένει να θέλει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με όρους “μνημονίου”, όπως επιχειρεί και στην Ελλάδα. Οι όροι της Μόσχας είναι πιο ευνοϊκοί και κυρίως θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στη Νήσο.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέραμε, οι σχέσεις των Ρώσων με τον κυπριακό λαό είναι διαχρονικά σε εξαιρετικό επίπεδο. Η Μόσχα όμως μετά το φιάσκο στην Ελλάδα, που κοιμήθηκαν με Καραμανλή και ξύπνησαν με Παπανδρέου, τους αναγκάζει να… «φυσούν και το γιαούρτι». Η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας «ναυάγησε μόλις εκλέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου και από τότε οι Ρώσοι βλέπουν την Ελλάδα με… άλλο μάτι. Ένα τέτοιο φιάσκο θέλουν να αποφύγουν και στην Κύπρο καθώς, όπως προείπαμε, ο Ν. Αναστασιάδης θεωρείτε «εχθρός».
Οι προβληματισμοί του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει την παραμικρή βοήθεια στην Κύπρο αν δεν εξασφαλίσει πρώτα τα συμφέροντά της. Γνωρίζει καλά πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα και με τους ευνοϊκότερους για εκείνη όρους.
Η Ρωσία λοιπόν ζητά κατ’ αρχή αποδοχή της διμερούς συμφωνίας από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε βαθμό που η συμφωνία θα καθίσταται ως “συνταγματική δέσμευση”. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα βασισθεί σε κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα γίνει αποδεκτή.
Παράλληλα η Μόσχα δεν επιθυμεί η Κύπρος να διατηρήσει ως νόμισμα το ευρώ. Μία επιστροφή στη λίρα θα ήταν ενδεχομένως ιδανική.
Όσον αφορά τις στρατιωτικές «διευκολύνσεις», η Ρωσία επιθυμεί συνταγματική δέσμευση. Η παρουσία και μόνον των Βρετανικών βάσεων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι, όπως το έχει παρουσιάσει η Ρωσική στρατιωτική ηγεσία για την οποιαδήποτε χρήση Κυπριακού χώρου για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τέλος επιθυμούν πλήρη συνεννόηση με το Ισραήλ και δέσμευση σεβασμού των συμφωνιών συνεκμετάλλευσης και ανοχή από τις ΗΠΑ.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι Ρώσοι δεν θα βοηθήσουν την Κύπρο μόνο και μόνο επειδή έχουν κοινή θρησκεία και επειδή έχουν καλές σχέσεις με τους «αδερφούς Κυπρίους». Θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση της Λευκωσίας, αποσπώντας όσο το δυνατόν περισσότερα προς το συμφέρον του Κρεμλίνου.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου