Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Όλο το παρασκήνιο της μυστικής συνάντησης των τριών αρχηγών

Του  Νίκου Τριαντάφυλλου από το newpost
 
H προχθεσινή, μαραθώνια σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά,  ήταν ίσως η κρισιμότερη και πάντως η δυσκολότερη από τη σύσταση της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, η Αθήνα βρισκόταν εκτεθειμένη στον άμεσο κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας παρασυρόμενο από το "κυπριακό ατύχημα".

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ. Αντ. Σαμαράς, Ευαγγ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και οι δύο πρωθυπουργικοί σύμβουλοι κ. Δημ. Σταμάτης και Χρ. Λαζαρίδης ήσαν υποχρεωμένοι να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ταυτοχρόνως να αποτυπώσουν το σύνολο των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις δραματικές εξελίξεις.

Απαισιόδοξοι για την πορεία των πραγμάτων στη Μεγαλόνησο, αφού η "η ζημιά έχει ήδη γίνει" ανεξαρτήτων των περαιτέρω εξελίξεων, οι συνδαιτημόνες του πρωθυπουργού αλλά και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προέκριναν ως επιτακτική την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, καθώς όπως σημείωσαν, σε διαφορετική περιπτωση ο κίνδυνος πρόκλησης κυμάτων πανικού ήταν κάτι παραπάνω από ορατός.

Το ζήτημα που κατά προτεραιότητα απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν το κόστος που συνεπάγεται για την Αθήνα η ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών στη χώρα. Αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, ήταν και το βασικό ζήτημα στο οποίο αντιστέκονταν η Λευκωσία, θεωρώντας ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να αναλάβει το σύνολο της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης, περίπου 1,5 δις ευρώ. Τελικώς, και με το "μαξιλάρι" του  Eurogroup που έκρινε ότι το όποιο κόστος δεν θα επιβάρυνε το ελληνικό χρέος, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε να αναλάβει τα δύο τρίτα του κόστους, δηλαδή περί το 1 δισ. ευρώ, απομειώνοντας έτσι και το ποσό που έπρεπε να αναζητήσει η κυπριακή πλευρά.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν τα κριτήρια επιλογής του πλειοδότη, μεταξύ των τριών συστημικών ομίλων της χώρας. Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας δεν έπεσε ποτέ από το τραπέζι καθώς το βασικό μέλημα της διοίκησής της αυτή την πορεία είναι η συγχώνευση με την Eurobank, και τυχόν περαιτέρω διόγκωσή της θα ήταν προβληματική. Γι αυτό και δεν κατέθεσε καν πρόταση. Η Alpha Bank από την πλευρά της υπέβαλε πρόταση ωστόσο,όπως μεταδίδεται, το ενδιαφέρον της δεν ήταν ζωηρό, στοιχείο που ανέδειξε την Περαιώς ως μονόδρομο.

Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις αποφασίστηκε ότι ο όμιλος που δημιουργείται με την Τρ. Πειραιώς, την Αγροτική, τη Γενική, τις δύο κυπριακές και εκτός απροόπτου τη Millennium θα διαθέτει ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία τελεί υπό την έγκριση των Ευρωπαίων, είναι τί θα απογίνει με τους 5000 υπαλλήλους που κληροδοτεί στο νέο σχήμα το απερχόμενο. Το ζήτημα δεν είναι απλό, καθώς εκτός από το οικονομικό σκέλος, έχει και πολιτικο βάρος για την τρικομματική κυβέρνηση.

Πολυπληθές κλιμάκιο της Πειραιώς βρίσκεται στη Λευκωσία, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας Αθήνας-Λευκωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου