Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Τριγμοί στην κυβέρνηση ενόψει τρόικας

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τα χαράτσι, ενώ κάτω από την πίεση και των δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ ζητά ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία!

Η αποκάλυψη του Φώτη Κουβέλη στη Real News την Κυριακή πως το χαράτσι, αν επαναληφθεί και φέτος, είναι νέο μέτρο και η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να το ψηφίσει, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κυβέρνηση ενόψει της έλευσης της τρόικας και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης. Και αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο, κάτω από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και την τρύπα των οικονομικών, εκτιμά ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα πρέπει να παραμείνει και φέτος παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Και μάλιστα η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα μειωθεί, σίγουρα δε η μη συνέχισή του θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.

Η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ θορύβησε το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο που μετά το συνέδριό του δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχρεώθηκε σε παρέμβαση το απόγευμα χθες, με άτυπη ενημέρωση που διενεμήθη από την Ιπποκράτους και σύμφωνα με τις πληροφορίες συνέγραψε ο ίδιος, ζητώντας ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ζητά ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, προειδοποιεί ότι θα επιμείνει στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα στο πλαίσιο της κυβέρνησης, αν δεν πράξει το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευτούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άτυπη ενημέρωση ως απάντηση στη δήλωση του Φώτη Κουβέλη στη Real News.

Υπό το πρίσμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο βάρος η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη, καθώς στο τραπέζι θα τεθούν σοβαρότατα προβλήματα και ίσως για πρώτη φορά χρειαστεί να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Αλλαγή σχεδίων από το οικονομικό επιτελείο;

Ο χαρακτηρισμός, πάντως, της συνέχισης του φόρου αυτού μέσω της ΔΕΗ και το 2013 ως «νέο μέτρο» από τη ΔΗΜΑΡ, μάλλον οδηγεί σε αδιέξοδο τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου να περάσει την απόφαση -όπως σχεδίαζε- με κοινή υπουργική πράξη και να μην έρθει το μέτρο στη Βουλή.

Πρώτον, πολύ δύσκολα θα δεχθούν να το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτές της ΝΔ. Η στάση της ΔΗΜΑΡ, όπως φάνηκε και από την τροπολογία για το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, επηρέασε και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς κόντρα στην κομματική γραμμή το καταψήφισαν δύο.

Δεύτερον, θα εντείνει τα ερωτήματα «πού το πάει η ΔΗΜΑΡ» σε σχέση με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, αν και ο Φώτης Κουβέλης δεν προτίθεται να φύγει.

Τρίτον, θα εντείνει τους τριγμούς στην κυβέρνηση, ιδίως εάν η τρόικα απορρίψει και το τελευταίο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις στο δημόσιο, αν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αλλάξει τις θέσεις του.

«Βράζουν» οι βουλευτές

Η Βουλή αναδεικνύεται πάντως, πλέον, σε δύσκολο πεδίο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε η τροπολογία για το σχέδιο Αθηνά, που καταψηφίστηκε από τη ΔΗΜΑΡ και δίχασε το ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας ουσιαστικά τη γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου λίγες ημέρες μετά την πλήρη επικράτησή του στο Συνέδριο, δεν ήταν το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Real.gr, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης του κοινοβουλευτικού έργου (αφού ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ασχολείται με τα μείζονα, καθώς αποτελεί τον πλέον παραδεκτό κρίκο του Μεγάρου Μαξίμου από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) δεν έδωσε την άδεια να έρθουν στην Ολομέλεια συγκεκριμένες τροπολογίες, αφού ειδοποιήθηκε ότι θα καταψηφίζονταν. Μεταξύ αυτών και συγκεκριμένη τροπολογία για τη Θράκη.

Εφαρμογή μέτρων

Μεταξύ άλλων, η τρόικα απαιτεί την εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, πλην όμως η κυβέρνηση φοβάται να τα υλοποιήσει λόγω πολιτικού κόστους και κοινωνικών αντιδράσεων. Ένα τέτοιο μέτρο π.χ. ήταν ο διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών που προκάλεσε ήδη κύμα αντιδράσεων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στο τέλος θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα τα μέτρα αυτά, έστω και αν επιτείνουν την ύφεση, καθώς η τρόικα θα επιμείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου