Σώπαααααααααααααααααααααα
Αφορμή για να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις ενδοκυβερνητικές έριδες των τελευταίων ημερών δίνει η επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους αρχηγούς των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων να παραστούν στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη επιθεώρηση των κατασκευαστικών εργασιών που ξεκίνησαν στην Ολυμπία Οδό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα βρεθεί μαζί με τον κ. Σαμαρά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, ενώ τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό θα εκπροσωπήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Τσούκαλης.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια ακόμη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που επικράτησε μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων και κορυφώθηκε με την απαίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Προς την ίδια κατεύθυνση, είχε προηγηθεί η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει για αύριο το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο από την αρχή της χρονιάς έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά. Στη συνεδρίαση αναμένεται συζητηθούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούνιο, που θα γίνει ο επόμενος έλεγχος της Τρόικας.
Το Μαξίμου, πάντως, δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του από τους «επικοινωνισμούς του ΠΑΣΟΚ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και πρόσθεταν: «Δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος ζητά τη μείωση του ΦΠΑ, που επί των ημερών του αυξήθηκε, όπως ζητούσε και την κατάργηση του χαρατσιού, που εκείνος είχε επιβάλλει;».
Το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν μόνο τα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, ούτε λέξη παραπάνω, και προσθέτει ότι «δεν μπορεί τώρα να ανοίξει ξανά η διαπραγμάτευση η μείωση του ΦΠΑ θα μπει ξανά στο τραπέζι με την Τρόικα τον Ιούνιο».
Για να μην μείνει αμφιβολία για τις προθέσεις του αποφάσισε όλες οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο και οι δύο ελάσσονες εταίροι να επιλέξουν αν θα το ψηφίσουν ή αν θα το απορρίψουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.
Το νομοσχέδιο μάλιστα θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο, ώστε να μην υπάρχει εκκρεμότητα από ελληνικής πλευράς τη Δευτέρα, που θα συνεδριάσει το Euro Working Group. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θέλησε να εμφανίσει για δικούς του λόγους ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε όσα μπορούσε στη διαπραγμάτευση και να πιστωθεί ένα θετικό μέτρο, που είναι πιθανόν να αποφασιστεί τον Ιούνιο.
Πάντως, η κατάσταση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, που παρασκηνιακά έλεγαν ότι θα αρχίσουν να υπενθυμίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.
Τα πνεύματα ηρέμησαν, όταν και από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε ότι φυσικά και το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί κανονικά, αλλά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση παραμένει αίτημα που μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει πρωτογεννές πλεόνασμα.
Τι προκάλεσε την ένταση
Το ζήτημα προκάλεσε τον εκνευρισμό του Μαξίμου, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευελπιστεί ότι στον επόμενο έλεγχο του Ιουνίου, η Τρόικα θα το επιτρέψει.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα θέλει να προσδώσει στη μείωση του ΦΠΑ το χαρακτήρα πιλοτικού μέτρου, ώστε, αν αποδώσει, να ζητήσει να εφαρμοστεί μείωση της φορολογίας και σε άλλους τομείς.
Χαρακτηριστικά, το ενδεχόμενο να μπει στο πολυνομοσχέδιο, διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικας.
Απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών είπε, έπειτα από τη σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου, πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε τον Ιούνιο να επέλθει συμφωνία, για να αποφασιστεί μείωση στο 13%.
Ήταν το τέταρτο κρούσμα ασυμφωνίας το τελευταίο δεκαήμερο, που τείνει να δημιουργήσει ένα μόνιμο πέπλο δυσπιστίας στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Το πρώτο ήταν η δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ της καθιέρωσης των θέσεων των έξι αναπληρωτών υπουργών. Ακολούθησε η καταψήφιση από την πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια η απόφαση για απομάκρυνση του διοικητή του ΟΑΕΔ, που προσέκρουσε στο βέτο των δύο κυβερνητικών εταίρων. Είναι πάντα στο τραπέζι της συζήτησης δε, το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ανασχηματισμό.
Γενικότερα όμως, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν ζήτημα κυβερνητικής λειτουργίας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά του στελέχη και να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας.
Η ΔΗΜΑΡ, που δεν βάζει παρόμοιο ζήτημα, δεν κρύβει και εκείνη την ενόχλησή της από τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου και γι' αυτό τα στελέχη της στις δηλώσεις τους λένε ότι «χωρίς να θέλουν να μειώσουν τις προνομίες του πρωθυπουργού, δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής ότι δεν ηγείται μονοκομματικής κυβέρνησης, αλλά κυβέρνησης συνεργασίας».
Τα θέματα αυτά πάντως θα τεθούν στην επόμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που πιθανόν θα γίνει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου